Mladi Međimurja: Dosta nam je teroriziranja koje nad nama vrše Romi!

Objavljeno: 01.03.2014. 14:20

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Nacionalno vijeće učenika Republike Hrvatske je najviše predstavničko tijelo svih učenika na nacionalnoj razini i savjetodavno tijelo Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta.

U petak 28. veljače u prostorijama Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta održana je sjednica na kojoj je prisustvovao predsjednik Vijeća učenika Međimurske županije Ivan Marciuš, piše emedjimurje.hr.

Darko Tot, načelnik Sektora za potporu sustavu i programe Europske unije educirao je članove NVURH-a o prevenciji nasilja nad učenicima.

Između ostaloga, saslušao je i problem koje je u ime učenika iz Međimurja iznio Marciuš. U suradnji s krim policijom i pročelnikom UO za poslove župana Alenom Kajmovićem, članove Nacionalnog vijeća kao i predstavnike ministarstva upoznao je s problemima koje međimurski školarci imaju s Romima. Tom je prilikom uputio apel nadležnim ministarstvima kako bi se što brže i efikasnije riješio problem s kojim se susreću učenici iz Međimurja.

- Dosta nam je teroriziranja koje nad nama vrše Romi! Dosta nam je toga da živimo u strahu od mogućih napada. Dosta nam je toga da se bojimo ići po parku ili po gradu od eventualnih (ne)verbalnih napada. Vi mislite da znate kako ja nama. Vi mislite da znate o kakvom problemu se radi. Vi mislite da se suosjećate s nama. Ne, vi ne znate kako je nama. Vi samo mislite da znate! - poručio je Marciuš.

Pozvao je resorno ministarstvo, pa čak i Vladu RH da se uključe u rješavanje ovog problema. - Mi u Međimurju smo naučeni šutjeti i trpjeti ono što nam se nameće. Sada jasno i glasno kažemo dosta. Roditelji se boje poslati svoju djecu u školu. Učenici u strahu idu u školu i iz škole. Mi pričamo o nekoj socijalizaciji? Svako selo u kojem ima imalo Roma u Međimurju ima novu školu s dvoranom. Koja je svrha toga ako efekt izostaje? Koja je svrha naše policije i ostalih službi ako ne može postupati prema njima kao i sa ostalima? – upitao je predsjednik Vijeća učenika MŽ.

Prema posljednjemu popisu stanovništva iz 2011. godine u Hrvatskoj živi 16.975 Roma, od čega najviše u Međimurskoj županiji (5.107).

- Nismo rasisti, samo nam je dosta straha izaći na ulicu. Dosta nam je toga da se bojimo prošetati gradom zbog mogućih napada. Dosta nam je pljački i dosta nam je premlaćivanja. Jedan maloljetan Rom nema ista prava kao što imate vi ili ja. Problem se javlja u tome što ne postoje ili pak se ne provode sankcije za Rome. Na svu sreću, nisu svi takvi. Ima i pozitivnih primjera koje valja pohvaliti. Na našu žalost, takvih nema puno. Problem se javlja isključivo u tome što problematične skupine ne dobivaju sankcije koje su potrebne za prevenciju nasilja i ostalih sukoba - završio je I. Marciuš svoje izlaganje.

 

Komentari