Mladi Novomarofčani pokrenuli projekt Euro folk

Objavljeno: 10.01.2013. 15:12

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

Foto: Davor Pejnović

Projekt Euro folk ideja je mladih ljudi, članova KUD-a Marof, a on će se realizirati tijekom ove godine. O čemu se konkretno radi pojasnio je Dario Žmegač, prvi čovjek projekta.

- “Mladi na djelu” je program Europske unije namijenjen mladima i organizacijama aktivnim u radu s mladima do 2013. godine. Glavnu riječ u osmišljavanju i provođenju projekata imaju upravo mladi. Odrasli su ovdje prisutni samo kao podrška.

Ključna riječ je neformalno učenje, što znači da se ono odvija na ležeran način, uz zabavu, druženje, volontiranje i razmjenu iskustava. Inicijative mladih dio su programa “Mladi na djelu” i predstavljaju važan alat za neformalno učenje i učenje kroz iskustvo, ističe Žmegač i dodaje kako je riječ o projektima koje iniciraju, pripremaju i provode mladi starosti od 15 do 30 godina, a oni se prijavljuju za financijsku potporu Agenciji za mobilnost i programe EU u okviru programa “Mladi na djelu”.

Napominje kako su se oni  odlučili za jednu takvu inicijativu vezanu uz folklor.

- Naime, folklor odražava povijest i tradiciju određene zemlje pa se umjetnost bilo kojeg vremena ne može zamisliti bez njegovih elemenata. Ova inicijativa mladih ima cilj promovirati važnost očuvanja kulturne baštine, analizirati rad folklornih društava s područja EU i vidjeti kakve nas promjene očekuju ulaskom Hrvatske u EU - nastavlja Žmegač.

Članovi KUD-a Marof će tijekom ove godine na području Novog Marofa organizirati više različitih događanja gdje će se kroz kreativne radionice, rasprave, izložbe, igre i nastupe, lokalno stanovništvo upoznati s kulturnom baštinom. Također će se davati informacije o Europskoj uniji i razgovarati o našoj budućnosti u EU - rekao je D. Žmegač.

Projekt je prijavljen u svibnju prošle godine i KUD-u Marof je odobreno 6.250 eura za troškove ovog projekta.

Inače, mladima se kroz inicijative omogućuje vodeća uloga u provedbi aktivnosti, razvoj kreativnosti i poduzetništva te izjašnjavanje o lokalnim potrebama i interesima, ali i o bitnim pitanjima u svijetu.

Više pročitajte u novom broju Varaždinskog tjednika.

Komentari