Obilježen Dan državnosti

Na Dinari obilježena obljetnica pogibije 31 i nestanka jednog pripadnika 7. gardijske brigade PUMA

Objavljeno: 28.06.2016. 16:11

Zadnja izmjena: 28.06.2016. 16:13

Pod nazivom „S Dinare u 'Oluju'“, Udruga veterana 7. gardijska brigada „PUMA“, u suradnji s Planinarskom udrugom „Dinaridi“ i HGSS stanicom Split, organizirala je obilježavanje obljetnice pogibije 31 i nestanka jednog pripadnika 7. gardijske brigade „PUMA“, koje je ove godine održano na Dan državnosti, 25. lipnja.

Više od 160 suboraca, članova obitelji i prijatelja odali su počast, a pridružili su im se branitelji i planinari iz cijele Hrvatske te predstavnici institucija i lokalne samouprave.

Oko 420 sudionika komemoracije okupili su se na Suhopolju kod Ježevića, odakle su ih do Velike Duvjakuše prevezla dva helikoptera HRZ, a brojni drugi nadomak Velike Duvjakuše stigli su terenskim vozilima i pješice pa se na Velikoj Duvjakuši okupilo više od 550 sudionika.

Komemoracija je održana kod spomenika otkrivenog 2012. godine, koji se sastoji od 32 kamena sa srušene crkve sv. Mihovila u Kijevu. Na 31 kamenu uklesano je po jedno ime poginulog, a na 32. ime nestalog pripadnika 7. gardijske brigade ‘PUMA’.

Nakon protokola, kod planinarske kuće „PUMA“, svečano su puštene u rad meteopostaja i panoramske kamere, koje će sigurno pomoći mnogima koji će se uputiti na Dinaru. Za sve prisutne organizatori su osigurali ručak pored planinarske kuće. Pripremljeno je oko 600 porcija graha s kobasicama i pancetom. Nakon ručka uslijedio je povratak helikopterima s Dinare na područje Ježevića.

Komentari