Na Festivalu čipke u Idriji predstavljena kulturna baština Lepoglave na UNESCO-voj listi

Objavljeno: 25.06.2015. 14:32

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: Grad Lepoglava

Na 34. festivalu čipke u slovenskoj Idriji, koji je održan od 18. do 21. lipnja, proveden je projekt međunarodne kulturne suradnje pod nazivom „Predstavljanje kulturne baštine Lepoglave na UNESCO listi - 34. festival čipke, Idrija, Slovenija“, čiji je nositelj udruga Ekomuzej Lepoglava.

- Glavni cilj programa bio je omogućiti međunarodnu kulturnu suradnju Lepoglave i lepoglavskih čipkarica s čipkarskim centrima iz Europe te proširiti suradnju sa slovenskom Idrijom na području čipkarstva ali i nematerijalne kulturne baštine - naglasio je Dejan Bjelivuk, predsjednik udruge Ekomuzej Lepoglava, predstavljajući ovaj projekt međunarodne kulturne suradnje koji je na natječaju dobio podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Tijekom festivala promovirana je kulturna baštine grada Lepoglave, odnosno, lepoglavsko čipkarstvo koje je uvršteno na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturna baštine.

Na festivalu su tako postavljene dvije vrijedne izložbe te je predstavljena dosadašnja suradnja Lepoglave i Idrije na očuvanju tradicije, ali i izradi te promoviranju važnosti očuvanja ručnog rada koja je ostvarena kroz dva europska projekta.

- Izložbe su bile iznimno dobro posjećene, a otvaranju izložbi prisustvovali su i predstavnici OIDFA-e, međunarodne čipkarske organizacije. Uz tradicionalne čipke prikazane su i moderne primjene čipke u modi. Ova prigoda iskorištena je i za promociju te najavu 19. međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi, koji će biti održan od 17. do 20. rujna, a na kojem će biti postavljena i zajednička izložba iz Idrije – rekao je predsjednik udruge Ekomuzej Lepoglava.

Komentari