Na Franjevačkom trgu obilježen Dan preventive raka dojke

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 15.10.2013. 18:33

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: Andrej Svoger/VT

"Ista priča – različita životna dob" slogan je obilježavanja ovogodišnjega Dana preventive raka dojke.

Tako su se danas od 10 do 12 sati na Franjevačkom trgu (kod Varteksove robne kuće) dijelili promotivni materijali Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije, kao i ružičaste i ljubičaste vrpce, a žene iz Mammae kluba, Udruge žena operiranih na dojku Varaždin, provodile su anketu kojom su žene određne životne dobi (starosti 30 i više godina) dobiti priliku saznati neke stvari o raku dojke, ali i priliku za besplatni pregled u ordinacijama dr. Mamuzića i dr. Zgrebeca.

Prolaznicima je podijeljeno i oko dvjesto kolačića Slastičarnice Šešet.

Rak dojke vodeći je uzrok smrti kod žena. Godišnje u svijetu od raka dojke oboli milijun žena, a umre njih preko 450 tisuća. Nažalost, statistika pokazuje da ova bolest danas pogađa i sve mlađe žene, žene ispod 40 godina starosti. Glavni uzroci raka dojke su genetska predispozicija i neuredan život, što podrazumijeva lošu prehranu i veliki stres, a prema najnovijim istraživanjima, ugrožene su i osobe koje rade noćnu smjenu.

U Hrvatskoj je 2011. godine od raka dojke oboljelo 2094 osoba, a 2012. godine od ove zloćudne bolesti umrlo je njih 894. Da nisu ugrožene samo žene pokazuje i podatak da su se prošle godine u Hrvatskoj od raka dojke razboljela i 32 muškarca.

Brojke nisu ništa bolje ni u Varaždinskoj županiji - 2011. godine zabilježeno je 75 novooboljelih od raka dojke, a 2012. godine umrlo je njih 48.

- Najvažnije je razvijati svijest o preventivi. Redoviti samopregledi, ultrazvuk i mamografija nakon pedesete godine života spašavaju mnoge živote i sprečavaju daljnje napredovanje bolesti ako se ona počne liječiti pravovremeno – upozorava Irena Stipešević Rakamarić, liječnica Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije.

Žene bi nakon pedesete godine trebale svake dvije godine obaviti pregled dojki mamografijom.

Komentari