Na području županije predano 28 600 zahtjeva za legalizaciju objekata

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 08.07.2013. 12:18

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: Ilustracija

Sveukupno je u Upravnom odjelu za prostorno uređenje i graditeljstvo u Varaždinu i Ispostavama u Ivancu, Novom Marofu i Ludbregu, dakle bez grada Varaždina, od početka primjene Zakona zaključno s 30. lipnja predano više od 28 600 zahtjeva.

Inače, do 31. svibnja predano je 5 600 zahtjeva, dok je tijekom lipnja zaprimljeno više od 23 000 zahtjeva.

Inače, pristigli zahtjevi podijeljeni su u dvije skupine: na "potpune zahtjeve" i zahtjeve bez priložene potrebne dokumentacije.

Potpuni zahtjevi idu odmah u proceduru rješavanja, a podnositelji takvih zahtjeva mogu očekivati dolazak službenika Varaždinske županije, radi utvrđivanja usklađenosti priložene dokumentacije i stanja na terenu, tijekom narednih mjeseci. Stranke koje su podnijele nepotpun zahtjev pozivat će se da zahtjev upotpune, te će ih se obavijestiti u kojem roku trebaju dostaviti sve priloge.

Zahtjevi će se rješavati prema redoslijedu kojim su zaprimani, dakle prema datumu predaje. Ipak, kako postoje pismene zamolbe pojedinih građana kojima traže hitnost rješavanja svojeg predmeta, uglavnom iz razloga prodaje nekretnina ili traženja kredita; takvi će predmeti imati prednost pred ostalima koji to nisu zatražili.

Dakle, ukoliko postoji potreba za hitnim rješavanjem određenog predmeta, građani mogu još uvijek dostaviti takvu svoju zamolbu u pismenom obliku. Također, postoje i zamolbe građana za što kasnijim rješavanjem svojih predmeta, pa će se svakako nastojati udovoljiti i takvim zahtjevima.

Obzirom da je ukupan broj podnesenih zahtjeva izrazito velik, zasad bi bilo preuranjeno govoriti o bilo kakvim rokovima rješavanja svih pristiglih zahtjeva.

Još uvijek nema nikakvih novih naznaka iz resornog ministarstva o tome što će biti s nezakonito izgrađenim građevinama za koje građani nisu predali zahtjev za legalizaciju. One se zasad tretiraju kao građevine s kojima građani ne računaju u budućnosti, pa se možda iz tog razloga nisu odlučili predati makar samo zahtjev.

Izvjesno je  da će se oni koji su gradili bespravno, a nisu podnijeli zahtjev za legalizaciju, vjerojatno suočit s dvije opcije: ukoliko su građevine izgrađene u područjima gdje gradnja nije dozvoljena, postoji realna mogućnost uklanjanja istih, dok će  za one unutar područja gdje je dozvoljena gradnja takvih građevina sasvim sigurno morati ishoditi svu potrebnu dokumentaciju prema važećem Zakonu o prostornom uređenju i gradnji, a što za posljedicu ima bitno veće troškove od onih koje bi imali temeljem "Zakona o legalizaciji".

Komentari