donosimo detalje

Najavljene Varaždinske barokne večeri, posjetitelje očekuje bogati glazbeni program

Objavljeno: 19.09.2023. 14:19

Zadnja izmjena: 19.09.2023. 14:20

Od 23. rujna do 4. listopada u Varaždinu, ali i desetak drugih gradova i općina u nekoliko hrvatskih županija održavat će se koncerti 53. Varaždinskih baroknih večeri, čiji je program danas predstavljen u atriju Starog grada u Varaždinu.

Program su predstavili ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri maestro Davor Bobić, ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin Raymond Rojnik, zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj, te Thomas Casura, prvi tajnik i zamjenik šefa misije u Švicarskom veleposlanstvu. Ravnatelj VBV-a Davor Bobić rekao je kako svaka država u Varaždin donese ono najbolje što ima na polju autentičnog izvođenja barokne glazbe.

- Švicarska je na tom području perjanica zbog toga što ima jednu sjajnu školu za to, a to je Schola Cantorum Basiliensis i to je jedna od najboljih obrazovnih institucija koja se bavi proučavanjem i izvođenjem rane glazbe. Mogu reći da je uz Kraljevsku akademiju u Londonu sigurno broj jedan na tom području. Jedan od velikih uspjeha je što će upravo biti prisutna na našem festivalu i to je jedan veliki korak unaprijed - rekao je Bobić.

'Dugotrajna tradicija'

Ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin Raymond Rojnik je naznačio kako ove godine imamo ukupno 17 koncertnih programa u Varaždinu i osam izvan, te se time nastavlja tradicija održavanja koncerata u pet hrvatskih županija koje povezuje dravski sliv. Zamjenica župana Silvija Zagorec je čestitala organizatorima na pripremljenom programu.

- Barokne večeri imaju dugotrajnu tradiciju i koristim priliku da pohvalim visoku kvalitetu i dosljednost u kvaliteti programa koja ne bi bila moguća bez truda, rada i entuzijazma organizatora. Mnogi vrsni umjetnici su davali svoj izniman doprinos kako bi se Barokne večeri mogle održavati ovaj dugi niz godina, a minimum koji mi moramo odraditi jest da to podržavamo, te da baštinimo tu tradiciju i prenosimo ju na mlađe generacije jer one zaista obogaćuju varaždinsku, hrvatsku i europsku glazbenu umjetnost u cjelini - dodala je Zagorec.

'Kamen temeljac kulture'

Gradonačelnik Bosilj je istaknuo kako je Grad Varaždin ponosan na činjenicu da je još 1994. godine ovaj festival postao festival od nacionalnog značaja u Hrvatskoj.

- U našoj državi postoji samo šest ovakvih festivala i Varaždinske barokne večeri su jedan od njih. Bolje rečeno Barokne večeri su jedan od kamena temeljaca kulture u Hrvatskoj. Stoga su i doživjele svoj 53. rođendan. Siguran sam da će festival i ove godine kao i svih ovih godina pronijeti dobar glas Varaždina diljem Europe te pozivam sve zaljubljenike u vrhunsku baroknu glazbu da nas posjete - rekao je Bosilj.

Program ovogodišnjih Varaždinskih baroknih večeri pogledajte ovdje.

Komentari