Nakon izbora Varaždin postaje središte regije Sjeverozapad?

Objavljeno: 26.05.2011. 12:15

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:09

Foto: vjesnik.hr

Nakon izbora, Varaždin bi mogao postati središte regije Sjeverozapadna Hrvatska, a hrvatska bi trebala biti podijeljena na ukupno pet regija.

Županije, kako su sad ustrojene, ne mogu povlačiti sredstva iz kohezijskih fondova EU-a, pa bi Hrvatska, odmah nakon izbora, trebala ustrojiti pet novih EU-regija: Grad Zagreb, Sjeverozapadna Hrvatska, Primorska Hrvatska, Dalmacija i Slavonija, piše Vjesnik.hr.

Rekao je to potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva Božidar Pankretić na prvoj konferenciji regionalnog razvoja u Šibeniku.

Loša podjela zaustavlja dotok EU novca

Nakon uspostave triju statističkih regija - Sjeverozapadna Hrvatska, Jadranska Hrvatska i Panonska Hrvatska - pokazalo se, kaže Pankretić, da Zagreb previše odskače u regiji Sjeverozapadna Hrvatska, što zaustavlja dotok europskog novca prema manje razvijenom dijelu te regije.

Naime, ta regija zaostaje 25 posto za prosječnom razvijenosti EU-a, dok Jadranska Hrvatska zaostaje 50 posto, a Panonska Hrvatska (Slavonija) čak 70 posto za prosječnom razvijenosti zemalja EU-a.

Procjena je da bi bez pomoći sredstava iz EU-fondova, a dosad je alocirano ukupno 292 milijuna eura za regionalni razvoj zemlje, Hrvatska sama mogla nadoknaditi ovaj zaostatak za petnaestak godina.

Pankretić ističe da bi posljednji popis stanovništva mogao biti dobar pokazatelj za određivanje novog ustroja. Postojeći osnovni kriterij za izdvajanje neke regije je 800.000 stanovnika. Uz to, navodi, važna je i tradicija, ali i samoodržanje neke regije, posebno što se tiče povlačenja sredstava iz Unijinih fondova.

Poljska kao primjer

Sličan problem imala je i Poljska, koja je najuspješnija zemlja u EU što se tiče povlačenja sredstava iz fondova. U prve tri godine članstva u EU, Poljska nije imala jake regije (sad ih ima 16), nego je taj složeni posao obavljalo pedesetak vojvodstava, što odgovara našem ustroju po županijama. Dakle, tek je po uspostavi jakih regija, kojih je trebalo biti samo 12, Poljska uspjela privući sredstva iz EU-a. Riječ je o 67,8 milijardi eura u razdoblju od 2007. do 2013. godine. Imamo priliku učiti od najboljih, kaže Pankretić, dodajući da je i Poljska na početku bila loš učenik. Od 2004. do 2006. povukla je oko 14 milijardi eura, piše Vjesnik.

Više na Vjesnik.hr >>

 

Komentari