Nakon jednosatne burne rasprave, varaždinski gradski vijećnici izglasali rebalans

Objavljeno: 15.07.2014. 14:35

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Grad Varaždin

Više od jednog sata trajala je rasprava o rebalansu gradskog proračuna, koji je po hitnom postupku stavljen na dnevni red današnje sjednice Gradskog vijeća Grada Varaždina.

Rebalans proračuna jedan je od uvjeta koji je Grad Varaždin trebao ispuniti kako bi osigurao sredstva u ovogodišnjem Proračunu namijenjena zbrinjavanju gorućeg varaždinskog problema, baliranog otpada u Brezju.

Rebalansom proračuna osiguralo se novo zaduženje u iznosu od 24 i pol milijuna kuna u ovoj godini čime bi se trebalo financirati zbrinjavanje baliranog otpada u Brezju. Za 2015. rebalansom se osiguralo još dodatnih 4 900 000 kuna, što je sveukupno 29 400 000 kuna.

Kao što sam i najavio na međustranačkom vijeću proteklog tjedna, posljednjih mjeseci se intenzivno radi na pronalasku najboljeg rješenja za zbrinjavanje baliranog otpada u Brezju. U razgovore su bili uključeni i ministar Mihael Zmajlović i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kao i varaždinski župan. Rebalansom proračuna mi osiguravamo sredstva za izvršenje Koncesije. Ugovor se neće potpisivati sada, već sredinom listopada, dok dobijemo suglasnost Ministarstva zaštite okoliša i prirode i ne ispunimo sve ono što traži Zakon o održivom gospodarenju otpadom, odnosno da se otpad prije nego što se odlaže, obradi. Načelno imamo suglasnost Ministarstva i Fonda da će u tom slučaju sufinancirati sa 60 posto rješenje baliranog otpada, ostatak će na svoja leđa preuzeti Grad i no što je posebno bitno, Varaždinke i Varaždince to neće koštati ni lipe. Sve će podnijeti država i Grad Varaždin. To je rješenje prema ugovoru o Koncesiji sa Zajednicom ponuditelja, ali uz jednu klauzulu koja će se morati potpisati, a ta je da se otpad mora obraditi u skladu sa Zakonom o održivom gospodarenju otpadom – rekao je gradonačelnik Goran Habuš i dodao kako se nema što čekati i odgađati.

Odbor za financije nije podržao ovaj rebalans proračuna, a vijećnik Marijan Cingula objasnio je zašto.

Iz dopisa koji smo dobili 14. srpnja od Fonda za zaštitu okoliša vidljivo je da je Fond načelno suglasan i spreman sufinancirati do 60 posto zbrinjavanje baliranog otpada u Brezju, ukoliko se dokaže primjena reda prvenstva gospodarenja otpadom. Od Grada Varaždina traži se da Fondu dostavi plan zbrinjavanja baliranog otpada iz kojeg će biti vidljiv način, postupci, tehnički plan, lokacija, troškovnik radova zbrinjavanja baliranog otpada. Nakon pregleda i prihvaćanja plana od strane stručnih službi, može se pristupiti izradi i zaključivanju ugovora o sufinanciranju od strane Fonda. Jasno je što se od nas traži. Mi moramo prezentirati plan, a plana nema. Stoga ja ne mogu danas o tome donijeti odluku. A ako netko u dvije godine takav plan nije napravio, a mene prije dvije godine uvjeravao da će bale biti riješene u roku 120 dana, onda danas ne mogu na riječ vjerovati nikome   da je sposoban ovaj posao odraditi do kraja – bio je odrješit Cingula.

S Habušem se nisu složili ni ostali vijećnici oporbe, HDZ i HRAST, koji su smatrali kako nije nužno sada izglasavati rebalans, jer još nema gotovog i razrađenog plana zbrinjavanja baliranog otpada.

– Mislim da bi se ova točka trebala zvati novi početak rješavanja problema bala u Brezju. Nekoliko godina sam tražio sazivanje posebne tematske sjednice na ovu temu, no od toga ništa. Kako mi se čini mi imamo automobil koji ima neispravne kočnice i lošu boju. Ovime, mi prvo idemo automobil lakirati   – rekao je Hižak.

Ladislav Ilčić istaknuo je kako se o ozbiljnim stvarima ne može na ovakav način raspravljati.

– Materijale smo dobili tek pred sjednicu. Jedino što ja novog vidim je dopis od Fonda u kojem je ključna riječ da je Fond „načelno“ suglasan i spreman sufinancirati balirani otpad. Mi nemamo nikakvu garanciju da će oni to sufinancirati. Također, molio bih gradonačelnika Habuša da prestane s ovim spinovima. Kaže da građani neće potrošiti ni lipe. Pa čiji je to novac u gradskom proračunu? Je li to gradonačelnikov novac? Novac nas vijećnika? Ili je to novac svih građana ovog grada – pitao je Ilčić.

Nezavisni vijećnik Zlatan Avar upozorio je da se mora znati na koji se način ide u ovo rješavanje.

– Mislim da je ovo jedan konstruktivan prijedlog, ali mi moramo znati na koji način ćemo ovo izvršiti. Posao trebamo odraditi do kraja. Napraviti plan, osigurati financiranje, što će indirektno platiti naši sugrađani. Ali mislim da ovo ne treba rješavati po hitnom postupku. Nemojmo se zavaravati, moramo znati suštinu – naglasio je Avar.

Vijećnik Željko Bunić upozorio je na rizike koji prijete ako se mijenja predmet koncesije.

Odlukom Gradskog vijeća dodijeljeno je odlaganje baliranog komunalnog miješanog otpada metodom zbrinjavanja. Ako se mijenja ta odluka, ako se mijenja predmet Koncesije, postoji li mogućnost da netko od ponuditelja u inicijalnoj ponudi podnese tužbu? Suštinski se mijenja predmet koncesije. Metodu odlaganja, koja je određena Koncesijom, Ministarstvo ne odobrava i ne sufinancira. Stoga mi se čini vrlo hrabrim i rizičnim unijeti u Proračun brojku od 45 600 000 kuna, koja pretpostavlja da će se kompletan iznos subvencionirati. Subvencionirat će se samo ono što će se obraditi na neki drugi način. I konačno, zašto nije napravljena kompletna i dugoročna financijska konstrukcija – naglasio je Bunić.

Rasprava je naposljetku završila prihvaćanjem rebalansa proračuna.

Komentari