preko tisuću djece iz kajkavskog govornog područja

FOTO: NAŠ DOBRI KAJ Pogledajte kako je bilo u Toplicama na već tradicionalnoj ''Kajkavijadi''

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 24.11.2017. 08:56

Zadnja izmjena: 24.11.2017. 08:57

U hotelu Minerva u Varaždinskim Toplicama održana je 25. Kajkavijada - dječja revijalna manifestacija koja se održava s ciljem očuvanja kajkavskog govora i kulturne baštine. U programu priredbe nastupilo je oko tisuću djece iz sedam županija kajkavskog govornog područja iz naše, ali i okolnih županija. 

Sve točke koje su izvedene u cijelosti su bile na kajkavštini, a izbor teksta ili forme izvođenja od recitacija, dramskih i scenskih igara, pjesama, plesa, starinske dječje igre, dječja ostvarenja na kajkavštini, bili su izbor voditelja.

Djeca su nastupila u izvornim i stiliziranim narodnim nošnjama, ali i u svakodnevnoj odjeći, uz obvezno korištenje kajkavskog izričaja kojim se služe u svojim sredinama. Za sve zainteresirane sudionike organiziran je niz popratnih programa. Tako su između ostalog sudionici prošetali Varaždinskim Toplicama, igrali dječje rimske igre, a posjetili su i Zavičajni muzej te novo otvorenu galeriju i arheološki lokalitet.

Kako poručuju iz organizacije, interes djece za volontiranjem na Kajkavijadi svake je godine sve veći, a time se osim očuvanja kajkavskog govora i kajkavske kulturne baštine, promiče razvijanje važnosti i navike za uključivanjem djece u korisne aktivnosti za dobrobit šire zajednice.

Vođenje programa i ove godine odradila su sama djeci, Marta Ivanek iz OŠ Ljubešćica i Lorena Valent iz OŠ Varaždinske Toplice, koja je i kao predsjednica Dječjeg Gradskog vijeća u ime sve topličke djece i DND-a uputila pozdravne riječi.

 

Komentari