Nedjeljni referendum: Odluku donosi većina od onih birača koji su glasovali

Objavljeno: 30.11.2013. 17:02

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: Ilustracija

Hrvatska Vlada odobrila je izdvajanje 48 milijuna kuna iz proračunske zalihe za provedbu državnog referenduma kojim će se odlučiti hoće li se u Ustavu Republike Hrvatske brak definirati kao životna zajednica muškarca i žene.

Referendum će se održati 1. prosinca ove godine, a pokrenula ga je konzervativna građanska inicijativa "U ime obitelji".

U kampanju protiv te inicijative uključili su se LGBT zajednica (Zajednica lezbijki, gay, biseksualnih i transseksualnih osoba) zajedno s nizom udruga koje ne podržavaju takvu definiciju braka, pod nazivom "Građani glasuju protiv". Njih je do danas podržalo i mnogo osoba iz javnog života.

U ustavnim promjenama 2010. godine promijenjeno je pravilo odlučivanja na državnom referendumu. Dotad je važilo pravilo da je za pravovaljanost referenduma nužno da na njemu sudjeluje većina od ukupnog broja birača i naravno, da većina od onih koji su pristupili referendumu donosi odluku za ili protiv nekog prijedloga.

Za odluku o udruživanju Hrvatske u savez Europske unije bilo je predviđeno posebnom ustavnom odredbom da je nužna potvrdna odluka većine od ukupnog broja birača. Takve odredbe praktički bi onemogućile ulazak Hrvatske u Europsku uniju pa su one izmijenjene 2010. godine na način da je brisan uvjet da na referendum mora izaći određeni broj ili postotak birača – objašnjava Robert Podolnjak, profesor na Katedri ustavnog prava Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Stoga prema sadašnjem Ustavu na državnom referendumu, u ovom slučaju referendumu o braku, odlučuje se po najjednostavnijem pravilu.

Odluku donosi većina od onih birača koji su pristupili referendumu. Dakle, bez obzira na broj onih koji će glasovati. Za izglasavanje nekog prijedloga, pa čak i ustavne promjene, dovoljno je da većina onih koji su izašli na referendum bude za takvu promjenu – rekao je profesor Podolnjak. Zbog takvih situacija, u pripremi su promjene Ustava RH u kojima se predviđa promjena te odredbe i predlaže se da bi u budućim referendumima bilo nužno da najmanje 40 posto građana sudjeluje na referendumu kako bi on bio pravovaljan.

 

Tekst je prenesen iz Tjednika eVaraždin broj 69, koji je izašao 22. studenog.

Komentari