Neugodni mirisi s varaždinskog pročistača postaju prošlost?

Objavljeno: 06.07.2011. 10:38

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:10

Foto: varkom.hr

Zamjenik varaždinskog gradonačelnika Slobodan Mikac u Austriji je dogovorio početak rješavanja problema neugodnih mirisa s varaždinskog pročistača otpadnih voda.

Mikac je u kompaniji VTA u austrijskom Rottenbachu razgovarao sa vodećim ljudima te kompanije Ulrichom Kubingerom i Aloisom Buttingerom koji su ponudili rješavanje problema neugodnih mirisa s varaždinskog pročistača otpadnih voda.

Tvrtka VTA nedavno je patentirala posebnu nano-tehnologiju za izvlačenje mulja iz otpadnih voda i tekućinu koja sprječava širenje neugodnih mirisa.

Ukoliko tehnologija bude primjenjiva na varaždinskom pročistaču, plan je da cjelokupan iznos investicije bude pokriven sredstvima predpristupnih eurofondova za regionalni razvoj, što u konačnici znači da grad Varaždin za rješavanje tog problema ne bi trebao izdvojiti sredstva iz svog proračuna.

Tvrtka VTA ponudila je sufinanciranje projekta jer joj je želja ostvariti u Varaždinu pilot-projekt koji bi poslužio kao ogledni model rješavanja sličnih problema u ovom dijelu Europe.

Komentari