Noćas počinje zimsko računanje vremena, vozači palite svjetla

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 26.10.2013. 09:51

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: Ilustracija

Noćas počinje zimsko računanje vremena koje se kao i svake godine počinje primjenjivati posljednjeg vikenda u listopadu.

Dakle, u noći sa subote na nedjelju, 26. na 27. listopada, sat se pomiče za jedan sat unatrag, odnosno s 3 sata na 2.

Noć će zahvaljujući pomicanju kazaljki biti sat vremena duža.

Zakon o sigurnosti prometa na cestama propisuje da u razdoblju zimskog računanja vremena vozač ima obvezu da na motornom vozilu za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla.

Svjetla za označavanje vozila tzv. "pozicija" ne smatraju se dnevnim svjetlima.

Također, vozači bicikala od prvog sumraka do potpunog svanuća, kao i u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla.

Vozači mopeda i motocikala dužni su tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu.

Policija apelira na vozače da tijekom vožnje na vozilu imaju upaljena svjetla, kako bi bili što uočljiviji drugim sudionicima u prometu.

Zbog pomicanja sata jedan sat unatrag i na prugama HŽ Infrastrukture, kao i uvijek do sada, organizirana su posebna dežurstva osoblja u elektrotehničkim službama i prometnim uredima kako bi se svi automatski uređaji koji pokazuju, registriraju ili daju točno vrijeme namjestili na novo, točno vrijeme.

U željezničkome će prometu zbog pomicanja vremena s 3 na 2 sata pet putničkih vlakova biti zaustavljeno na sat vremena u kolodvorima u kojima se zateknu sukladno voznom redu. Riječ je o paru noćnih vlakova na relaciji Zagreb–Split i obratno te o po jednom vlaku na relaciji Vinkovci-Novska, Varaždin-Zagreb i Osijek-Zagreb.

Komentari