Novi Marof: Zabrinutost zbog problema maloljetničkog opijanja i klađenja

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 11.04.2014. 08:30

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Foto: ilustracija

Na sjednici Vijeća za komunalnu prevenciju Grada Novog Marofa, održanoj u utorak, 8. travnja u Kulturnom centru Ivan Rabuzin, raspravljalo se o stanju sigurnosti u Gradu Novom Marofu u 2013. godini i aktualnoj problematici na području Grada.

U uvodnom dijelu novomarofski gradonačelnik Darko Hrenić je istaknuo da prema raspoloživim informacijama koje mjesečno dobiva od načelnika Policijske postaje Novi Marof te podataka iz informativnih biltena Policijske uprave varaždinske o sigurnosnom stanju na području Grada Novog Marofa u 2013. godini, Grad nema posebnih primjedaba vezanih uz stanje sigurnosti, a na tom tragu treba nastaviti i u 2014. godini, a zbog ograničenih proračunskih mogućnosti, neće se ići na neka najavljena ulaganja, već će se određene zacrtane aktivnosti provoditi na volonterskoj osnovi uključivanjem članova pojedinih udruga te radom za opće dobro radno sposobnih korisnika zajamčene minimalne naknade.

Kratko izvješće o stanju sigurnosti potom je podnio načelnik PP Novi Marof Toni Zorman, koji je iznio da je stanje kriminaliteta u 2013. godini bolje u odnosu na prethodnu godinu, da je zabilježen manji broj kaznenih djela, visina materijalne štete identična je prethodnoj godini, u gospodarskom kriminalitetu evidentirano je jedno kazneno djelo, a zabilježen je i manji broj slučajeva zloporabe droge.

Prema izvješću, rad policije u znatnoj je mjeri usmjeren na prevenciju te su u tom smislu emitirane radio emisije, upozoravalo se na moguće prijevare, posebno starije populacije, moguće krađe lažnih pružatelja "zdravstvenih" usluga te skretala pozornost da se vodi računa koga puštati u kuću, pogotovo one osobe koje žive same. Tiskan je letak "Provalne krađe i kako si pomoći", koji je najviše podijeljen starijim osobama preko udruga umirovljenika.

Zamjenik načelnika Nikola Beštek izvijestio je da je ulaskom u pilot projekt došlo do smanjenja prometnih prekršaja, policija djeluje više preventivno, a početkom ove godine polučeni su dobri rezultati na planu sigurnosti u prometu. Što se tiče javnog reda i mira, nisu zabilježeni veći problemi u ugostiteljskim objektima. Petkom i subotom se maksimalno pojačava služba, aktivirana je i pozornička služba, s posebnim akcentom na rad vikendima noću.

U raspravi, koja je objedinila i aktualnu problematiku na planu sigurnosti u Gradu Novom Marofu, pojedini članovi Vijeća izvijestili su o stanju u područjima iz njihove domene. Iznijet je problem prodaje alkohola osnovnoškolcima, odnosno osobama mlađim od 18 godina, unatoč zakonske zabrane, a također i pojava klađenja maloljetnika.
 
Kako je istaknuto, suradnja Centra za socijalnu skrb i policije je dobra te službe zajednički djeluju na rješavanju devijantnih pojava. Naglašena je važnost osiguranja dobrog protoka informacija te pronalaska rješenja kako senzibilizirati javnost na pravovremene dojave određenih negativnih pojava u svojem okruženju.
 
Na pitanje što je s cestom Možđenec-Sudovec, Vijeće je informirano da još uvijek nije postignut dogovor između nadležnih državnih institucija - cesta je zatvorena, a policija provodi kontrolu uz mjere upozorenja.
 
Vezano uz novi Zakon o socijalnoj skrbi, organizirat će se radovi za opće dobro bez naknade, uključivanjem radno sposobnih korisnika zajamčene minimalne naknade, prema spisku koji će Gradu dostaviti Centar za socijalnu skrb. Radovi će se organizirati u suradnji s tvrtkom "Novokom" d.o.o. i mjesnim odborima, uz uključivanje udruga i svih drugih zainteresiranih za volonterski rad, na poslovima od zajedničkog interesa za Grad Novi Marof.

Vijeće je na kraju zaključilo da je stanje sigurnosti u Gradu Novom Marofu u 2013. godini bilo zadovoljavajuće te da je trend pozitivnih kretanja nastavljen i u prvim mjesecima tekuće 2014. godine. Međutim, pojedini problemi i određene negativne pojave su i dalje prisutne i na njihovom otklanjanju treba poraditi u narednom razdoblju (znakovi i pješački prijelazi kod vrtića i škola, prometovanje osobnih automobila na autobusnom kolodvoru, prodaja alkohola maloljetnicima i dr.). Istaknuto je kako je pri tome i dalje potrebna promptna razmjena informacija između članova Vijeća, ali također valja djelovati na senzibiliziranju javnosti na pravovremenu dojavu o obiteljskom nasilju i ostalim negativnim pojavama nadležnim službama Grada.

Pored ovih aktivnosti, tijekom ove godine raditi će se na projektima "Zdrav za pet", "Djeca prijatelji u prometu" i "Manje oružja, manje tragedija", a provodit će se i radovi za opće dobro, sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi, uz uključivanje i svih drugih koji na volonterskoj osnovi žele doprinijeti općem boljitku.

Komentari