Obilježavanje dvadeset godina rada Restauratorskog centra Ludbreg

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 14.04.2014. 12:15

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Foto: Andrej Švoger

U srijedu, 16. travnja obilježit će se 20 godina djelovanja i rada Restauratorskog centra Ludbreg.

Prije točno dvadeset godina, u travnju 1994., kao rezultat uspješne suradnje hrvatskih i bavarskih stručnjaka otvorena je restauratorska radionica za polikromiranu drvenu plastiku i slike na drvenom i tkanom nosiocu s bibliotekom, drvorezbarskom i stolarskom radionicom, depoima i ostalim pratećim sadržajima.

Priča je započela još 1991. godine kada, nakon agresije na Hrvatsku, hitna evakuacija postaje učestalo rješenje za spas kulturnog i umjetničkog nasljeđa od ratnih razaranja. U okviru Programa evakuacije ratom ugrožene spomeničke baštine na području kontinentalne Hrvatske organizirano je petnaest tajnih privremenih depoa za umjetnine, a upravo je dvorac u Ludbregu svojim kapacitetom i relativnom uščuvanošću, te činjenicom da nije bio korišten pružao osnovne uvjete za pohranu evakuiranih umjetnina.

Tijekom 1992. godine uspostavljena je suradnja sa stručnjacima više zemalja i međunarodnih institucija. U studenom 1992. godine ekipa stručnjaka Bavarskog zemaljskog ureda za zaštitu spomenika iz Munchena razgledala je privremeni depoi umjetnina u ludbreškom dvorcu i već sljedeće godine donirala restauratorsku opremu i stručnu literaturu, te novčana sredstva za pomoć pri osnivanju restauratorske radionice, često nazivane "Ratnom bolnicom za umjetnine".

Projekt Restauratorskog centra u Ludbregu nastao je inicijativom hrvatskih konzervatora, iznimnim razumijevanjem i podrškom grada Ludbrega, uz pomoć iz Bavarske i stručnu suradnju s bavarskim konzervatorima i restauratorima. U vremenu oružanih napada na Hrvatsku ovaj projekt izrastao je kao odgovor na brojna pitanja spašavanja i očuvanja hrvatske kulturne baštine.

Restauratorski centar Ludbreg danas je kuća otvorenih vrata – za eminentne stručnjake, njihove suradnike i studente, te sve one, koji se žele upoznati s konzervatorsko-restauratorskom strukom i pomoći, da se ovaj projekt još uspješnije razvija.

Povodom obilježavanja 20. obljetnice, u prostorijama Grada Ludbrega bit će održan svečani prijem na kojem će ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić ugodtiti župana te brojne druge uzvanike, nakon čega će obići prostorije Restauratorskog centra Ludbreg.

Komentari