Obiteljska kućanstva u Zbelavi u 21. stoljeću bez vodovoda!

Piše: Luka Špac

Objavljeno: 07.10.2012. 09:21

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:15

Iako se Varaždin često voli nazivati jednim od najrazvijenijih i komunalno najbolje uređenih gradova u Hrvatskoj, stanovnici četiri kućanstva na području grada teško će se s tim složiti. Četiri obitelji u gradskom naselju Zbelava naime još uvijek nisu spojena na vodovod tako da ovise o podzemnim bunarima, pumpama i hidroforima.

Spomenute kuće u vlasništvu obitelji Cmrečak, Vugrinec, Barković i Kečkan udaljena su više od kilometra od ostatka Zbelave i to ih je dovelo u velike probleme u trenucima kad je ostatak naselja pripajan na električnu energiju, telefonsku mrežu i - vodovod.

- Naše su kuće na kraju sela pa često zaborave na nas. Dugo smo čekali i na struju i telefon, a još uvijek čekamo vodu - ističe Pavao Kečkan, vlasnik jedne od spomenutih kuća.

- Kad su 60-ih godina prošlog stoljeća uvodili struju u naselje, rekli su nam da si sami postavimo električne kabele. Da nije bilo jednog čovjeka koji je radio u Elektri, a koji nam je pomogao u tome, možda do danas ne bi ni struje imali - ističe Kečkan.

S obzirom da nemaju vodovod, Kečkani, Cmrečaki, Vugrinci i Barkovići se snalaze na razne načine. Svi u podrumima imaju postavljene hidrofore, a na dvorištima pumpe, no pitku vodu često moraju i kupovati.

U blizini se naime nalazi svinjogojska farma iz koje se ljeti šire neugodni miristi, pa sumnjaju i da im je voda zagađena.

Više pročitajte u posljednjem broju Varaždinskog tjednika

Komentari