Obljetnica pogibije 11 pripadnika 7. GBR Pume u operaciji Maslenica

Objavljeno: 06.03.2012. 18:30

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Foto: Ivan Jamičić / Zadarski list

Prije 19 godina u Dračama je varaždinska 7. GBR - Pume imala veliku bitku s neprijateljem, pri čemu je poginulo 11 pripadnika varaždinske postrojbe. U spomen na ta jdan, u nedjelju su u kod spomen obilježja u Suhovarama položeni vijenci i zapaljene svijeće.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja u Suhovarama, u nedjelju je odana počast poginulim pripadnicima 7. gardijske brigade - Pumama, prenosi Zadarski list.

Veterani 7. GBR, članovi mnogih udruga proisteklih iz Domovinskog rata iz Grada Zadra i Općine Poličnik, sjetili su se dana od 4. do 6. ožujka 1993. kad su Pume dva puta bezuspješno pokušale osvojiti jako neprijateljsko uporište Drače.

Nakon uspješno izvedene akcije Maslenica došlo je do neprijateljskog protuudara na Kašić i Pridragu iz koje su se povukli hrvatski vojnici. Nakon dolaska Puma na ratište, general Ivan Korade je zapovjedio akciju na neprijateljsko uporište Drače odakle je tučen i sam Zadar.

Tom prilikom poginulo je 11 pripadnika 7. GBR poznate po tome što je 1995. nakon Oluje prva ušla u oslobođeni Knin.

Operacija je prije nekoliko godina, na znanstvenom skupu o akciji Maslenica održanom na Sveučilištu u Zadru, izazvala dosta prijepora i proturiječnih razmišljanja.

- Tom prilikom ranjen je 21 gardist, a moje mišljenje da tad još nismo bili spremni za napadne akcije takvog tipa. Prvi put smo pokušali izvesti napad 3. ožujka 1993. kad se nije uspostavila dobra koordinacija između naših postrojbi. Ponovili smo napad 5. ožujka, ali se dogodilo isto kao i prvi dan jer je izostala koordinacija s postrojbama s lijeve i desne strane napadnog pravca. U kasnijim raščlambama se pokazalo da se to nije trebalo tako dogoditi jer selo Drače nije imalo neku taktičku važnost - rekao je predsjednik Udruge 7. gardijske brigade Pume Mirko Martinjak.

Martinjak je pritom predstavio monografiju 7. GBR koja je na području Dalmacije vojevala za slobodu Hrvatske od ožujka 1993. do povratka u Varaždin 17. listopada 1995.

Veliki dio u knjizi, posvećen je baš sudjelovanju Puma u ratu na području općine Poličnik.

Izvor: Zadarski list

Komentari