Akcija Zavoda za hitnu medicinu

Od ove godine za vrijeme Špancirfesta hitna medicinska služba i na - biciklima!

Objavljeno: 17.08.2016. 14:03

Zadnja izmjena: 17.08.2016. 14:11

Foto: Nikola Horvat

„Hitna medicinska služba na biciklima“ akcija je Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije, koja će trajati svih deset dana Špancirfesta u Varaždinu.

Uz zakonom propisanu organizaciju hitne medicine na javnim okupljanjima, koju određuje sigurnosni i zdravstveni rizik samog javnog skupa, „Hitna medicinska služba na biciklima“ svakodnevno će na biciklima od 16 do 20 sati nadzirati Špancirfest i pružati prvu pomoć ako će biti potrebno.

– Do ideje su došli djelatnici Zavoda za hitnu medicinu, a dobar interes pokazala je i Turistička zajednica Grada Varaždina. Tim se sastoji od medicinske sestre / medicinskog tehničara i liječnika, koji će u Draškovićevoj ulici imati jedan kiosk, ali će i kružiti gradom. – naznačio je tom prilikom ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije Mladen Smoljanec.

Valja istaknuti kako Špancirfest ima organiziranu hitnu službu, a ova, „biciklistička“ samo je nadstandard. Gradska gužva tijekom Špancirfesta, istaknuo je Smoljanec, upravo je razlog korištenja bicikala, a intervencije su, ističe, vrlo različite: – Od alkoholiziranosti, do sukoba... Ništa ne prevladava.

U kućici u Draškovićevoj ulici volonteri Društva za dijabetes i volonteri Zavoda za hitnu medicinu mjerit će glukozu, tlak i saturaciju, a akcija ima i humanitarnu notu. Naime, donacijama će se pokušati prikupiti sredstva za autopuls, uređaj za vanjsku masažu srca

Smoljanec je istaknuo i kako ova akcija ne košta ništa jer medicinsko osoblje volontira, a bicikle su donirali sponzori. Ovom akcijom doprinosi se približavanju hitne medicine građanstvu, ali i poboljšanju uzajamnog povjerenja i razumijevanja.

Komentari