Odbijen zahtjev za proglašenjem elementarne nepogode u općini Vidovec

Objavljeno: 08.09.2014. 15:13

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: ilustracija - Andrej Švoger

Sredinom kolovoza obilna je kiša izazvala izlijevanje rijeke Plitvice i okolnih kanala na području općine Vidovec.

Izlijevanje vode uzrokovalo je velike štete na poljoprivrednim usjevima i na pojedinim podrumskim prostorijama stambenih i gospodarskih objekata, stoga je načelnik općine Vidovec Bruno Hranić, na osnovu nalaza Općinskog povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda, od župana Varaždinske županije Predraga Štromara zatražio proglašenje elementarne nepogode od poplava.

>> Vidovečki načelnik zatražio proglašenje elementarne nepogode

Kako je priopćeno iz Općine Vidovec, Županijsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda dana 3.09.2014. godine dostavilo je Općini Vidovec očitovanje kojim ne uvažava zahtjev Općinskog povjerenstva Općine Vidovec za proglašenje elementarne nepogode - poplave na području Općine Vidovec.

- Općinsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda poduzelo je sve potrebne radnje kako bi se u zakonom određenom roku prijavila šteta od elementarne nepogode poplave u pogođenim naseljima Općine Vidovec - ističu iz vidovečke Općine.

Stoga je načelnik Hranić na temelju navedenog očitovanja uputio dopis Ministarstvu poljoprivrede, Državnom povjerenstvu za procjenu štete od elementarnih nepogoda, županu Varaždinske županije te Županijskom povjerenstvu za procjenu šteta od elementarnih nepogoda, kojim izražava ogorčenje i neslaganje s odlukom Županijskog povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda, jer je, kako napominje, u istoj izneseno niz neistinitih činjenica i paušalnih ocjena o stvarnom stanju na terenu.

- Slijedom navedenog, općinski načelnik zatražit će da se nadležne institucije angažiraju kako bi se barem djelomično nadoknadila ogromna šteta koja je učinjena na poljoprivrednim usjevima - stoji u priopćenju.

Iz Općine Vidovec ujedno mole vlasnike poljoprivrednih površina koje su pogođene poplavom za strpljenje, uz napomenu kako će pravovremeno biti obaviješteni o mogućnostima i načinu prijave štete od elementarne nepogode – poplave.

Komentari