grad varaždin

Održan sastanak sastanak s Udrugom obitelji zatočenih i nestalih branitelja

Objavljeno: 10.02.2023. 18:50

Zadnja izmjena: 10.02.2023. 18:50

Gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj održao je sastanak s predstavnicima Udruge obitelji zatočenih i nestalih branitelja Varaždinske županije te Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja.

Predsjednik Udruge Dalibor Đurđek je gradonačelniku predstavio aktivnosti koje udruge provode oko problema nestalih hrvatskih branitelja, suradnji s institucijama i razgovaralo se o hrvatskom modelu traženja nestalih osoba. Bosilj je podržao njihov rad i trud koji ulažu kako bi se otkrila istina o ukupno 1.816 neriješenih slučajeva nestalih hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu.

Inače, Udruga je osnovana 17. studenog 1994. godine u Varaždinu s ciljem provođenja aktivnosti na pronalaženju i saznanju istine o sudbini nestalih i zatočenih hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu, poticanja institucija države u pronalasku, obilježavanja sjećanja na poginule i nestale branitelje te pomaganja obiteljima i skrbi za djecu nestalih branitelja. 

Od 185 policajaca, djelatnika zasebne postrojbe Policijske uprave Varaždin koji su 11. rujna 1991. godine upućeni na smjenu u Vukovar i gdje su ostali do njegovog pada, 119 ih je bilo zatočenih, 66 ranjenih, 21 poginulih, a petorica se još uvijek vode kao nestali. Početkom studenog 1991. godine pokrenuta je akcija s ciljem proboja i oslobođenja Vukovara u kojem je sudjelovala i Specijalna jedinica policije Policijske uprave Varaždinske „Roda“. U toj akciji četiri djelatnika smrtno su stradala dok se Vlado Štampar vodi kao nestali.

Komentari