Održana 83. redovna izvještajna Skupština DVD-a Ljubešćica

Objavljeno: 10.03.2015. 09:03

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Arhiva eVaraždin.hr

U Društvenom domu u Ljublju Kalničkom održana je 83. redovna izvještajna sjednica Skupštine DVD-a Ljubešćica.

Sjednici su uz članove DVD-a Ljubešćica nazočili i predstavnici prijateljskih dobrovoljnih vatrogasnih društva i to DVD Breznički Hum, Donja Poljana, Drašković, Erdovec, Kneginec Gornji, Maruševec, Miholec, Oštrice, Radešić, Reka, Remetinec, Sudovec, Sveti Ilija, Sveti Ivan Zelina, Varaždinske Toplice i Visoko, predstavnik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Božidar Plečko, Darko Brunjak direktor BMD inženjeringa te načelnik Općine Ljubešćica Nenad Horvatić.

- Svjestan sam da je iza svih ovih lijepih riječi i djela bilo potrebno uložiti puno vremena i truda, a naravno da je trebalo i određenih sredstava. Svi znamo da je krajem 2014. godine izglasan novi Zakon kojim jedinice lokalne samouprave ostaju bez dijela poreza na dohodak. Ljudima su se plaće povećale u neznatnom iznosu, a konkretno Općina Ljubešćica ostala je bez 50 tisuća kuna mjesečno osnosno 600 tisuća kuna godišnje. Samim time i DVD Ljubešćica ostaje bez 30 tisuća kuna. Kraj ovakvih ambicioznih ciljeva teško je ostati ravnodušan. Kontinuirano ćemo pratiti rad društva, a već na sljedećoj sjednici Općinskog vijeća raspodjelom viška sredstava iz 2014. godine DVD-u ćemo izdvojiti dodatnih 30 tisuća kuna na račun nabave novog vatrogasnog vozila. Naravno početkom kolovoza očekujemo i završetak radova na protupožarnom centru ukupne vrijednosti 3 milijuna kuna. Nadam se da će to rezultirati očuvanjem i povećanjem broja članova, posebice mladih - rekao je načelnik općine Nenad Horvatić.

Godine 2014. vatrogasci su bili poprilično aktivni. Tijekom godine intervenirali su pet puta zbog požara i to jednom zbog požara gospodarskog subjekta, tri puta zbog požara dimnjaka i jednom zbog požara poljoprivrednog zemljišta. Od tehničkih intervencija bila su svega četiri prijevoza vode, pet odštopavanja, tri poplave, dva ispumpavanja bunara i dva osiguranja kontroliranog spaljivanja. Razna osposobljavanja prošlo je 19 članova pa je društvo od ove godine bogatije za pet vatrogasaca, a dobilo je i prvu časnicu u povijesti društva. Šest vatrogasaca završio je specijalnost rad s motornom pilom i tri specijalnost rad s dišnim aparatima. Zamjenik zapovjednika završio je specijalnost gašenja požara u zatvorenim prostorima, tzv. Flashover. Održali su čak tri pokazne vježbe jednu za Dane općine, jednu u suradnji s poduzećem Kaming d.d. prilikom njihove interne evakuacije i obuke. Posljednju, najzahtjevniju odradili su sa Stožerom za zaštitu i spašavanje Općine Ljubešćica u Osnovnoj školi Ljubešćica. U suradnji s ostalim žurnim službama proveli su detaljnu vježbu evakuacije i edukacije djelatnika i učenika OŠ Ljubešćica.

Za sve aktivnosti tijekom 2014. godine DVD Ljubešćica imao je na raspolaganju 144.151,83 kune, od čega 1.909,21 kuna otpada na prijenos sredstava iz 2013. godine, a 142.242,62 kuna su novčani primici u 2014. godini.  Donacije iz općinskog proračuna iznosile su ukupno 140.000,00 kuna. Preostali novčani primici su prihodi po posebnim propisima, odnosno naknade od osiguravajućih društava i one iznose 873,25 kuna te kamate na depozite po viđenju, odnosno kamate na sredstva na računu u iznosu 19,37 kuna. Vatrogasci su godinu zaključili sa 10.475,64 kuna viška na žiroračunu i u blagajni.

Za 2015. godinu planiraju proračun od 150 tisuća kuna od čega bi gotovo polovica bila utrošena na leasing za nabavu vatrogasne cisterne. Uz nabavku novog vozila očekuje se i završetak radova na protupožarnom centru.

Na sjednici Skupštine je izglasan novi statut Društva i imenovan je likvidator Društva. Likvidatorom je imenovan trenutni tajnik društva Mihael Španić.

Predstavnik VZVŽ Božidar Plečko uručio je spomenice za 20 godina djelovanja u vatrogastvu Mladenu Kanešiću i Branku Repnjaku. Podjeljena su i diplome za stečena zvanja. Zvanje vatrogasca u 2014. godini steklo je ukupno pet članova: Ivana Horvatić, Ivan Jenkač, Ana Mikulčić, Lucija Mikulčić i Josip Tomašek.

Vatrogasno zvanje vatrogasni časnik stekla je Maja Bahunek čime je postala prva časnica u povijesti društva. Osposobljavanja za specijalnost rukovanje motornom pilom završili su članovi Dejan Ivanušec, Ivica Mikulčić, Robert Mikulčić, Vlado Mikulčić, Ivica Sakač i Zdravko Tuk. Osposobljavanja za specijalnost rad s dišnim spravama završila su tri člana Ivica Sakač, Tomislav Sakač i Zdravko Tuk.

- Ne može nezapaženo proći informacija o novom vatrogasnom centru. Svaka čast mladom rukovoditeljstvu DVD-a, ali i izuzetnoj podršci načelnika. Mogu reći da ste zasigurno jedno od rijetkih društva koje istodobno može graditi vatrogasni centar i nabavljati vatrogasno vozilo. Čestitke mladoj vatrogasnoj časnici i vatrogascima koji primaju spomenice za 20 godina djelovanja u vatrogastvu - istaknuo je na Skupštini predstavnik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Božidar Plečko.

Nakon službenog dijela nastavljeno je druženje vatrogasaca u ležernijem tonu.

Komentari