Vijećnici i članovi Savjeta mladih Varaždina prošli dvodnevnu obuku

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 25.11.2013. 13:34

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: Grad Varaždin

Dana 22. i 23. studenoga u prostorijama Europa Media, Hrvatskog narodnog kazalište u Varaždinu održana je dvodnevna radionica za vijećnike Grad Varaždina i članove Savjeta mladih.

Timski rad, razmjena mišljenja i iskustava, fair play, dvosmjerna i jasna komunikacija te postizanje zajedničkoga javnog interesa obilježili su ovu dvodnevnu obuku. Program obuke sastojao se od petero modula, tj. Sustava i tijela lokalne samouprave, Odgovornoga zastupanja interesa građana, Rada u Gradskome vijeću, Komunikacijskih vještina te Financiranja lokalne samouprave.

Kroz predavanja, rješavanje problema te igre, petnaestak okupljenih vijećnika i Savjeta mladih Grada Varaždina dobili su uvid u bitna pitanja za daljnji rad, od onih teorijskih, kao što je poznavanje zakona i propisa do onih koja uključuju ulogu vijećnika i članova savjeta mladih, njihovu suradnju s gradskom vlašću te nastup u javnosti.

Najveći je interes upravo pokazan za praktične sadržaje, poput vježbe Gradimo grad po našoj mjeri u kojoj je trebalo stvoriti idealan grad te demonstracije sjednice gradskoga vijeća, gdje je trebalo odlučiti o ključnim pitanjima za grad.

Da je edukacija bila korisna, pokazalo je zbližavanje sudionika obuke koji će svoje novostečena znanja i vještine moći pokazati na nadolazećim sjednicama Grada Varaždina.

Obuku vijećnika gradskoga vijeća i savjeta mladih provode gradovi u organizaciji s Udrugama gradova Republike Hrvatske i Zakladom Fiedrich Ebert, najstarijom političkom zakladom u Njemačkoj.

Cilj je obuke upoznati članove predstavničkih tijela s njihovim pravima te ih osvijestiti kako poboljšati rad i odnose s lokalnom jedinicom. Obuku provode kompetentni treneri, odnosno stručnjaci u području lokalne samouprave.

Komentari