KOMEMORACIJA

Održana komemorativna svečanost kod spomen-obilježja na Kipišću u Možđencu

Objavljeno: 18.05.2020. 19:06

Zadnja izmjena: 18.05.2020. 19:13

Kod spomen-obilježja na Kipišću u Možđencu, podignutog u znak sjećanja na žrtve komunističkog režima, održana je komemorativna svečanost u organizaciji Grada Novog Marofa i udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Nakon molitve položeni su vijenci i zapaljene svijeće u znak sjećanja na žrtve. Uime Grada Novog Marofa vijence je položio gradonačelnik Siniša Jenkač sa zamjenicima Ivicom Šantekom i Ivanom Tukom te predsjednikom Gradskog vijeća Mladenom Benjakom. Uz predstavnike Grada, svijeće su zapalili i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja grada Novog Marofa.

– U šumama Novog Marofa nalazi se devet jama u koje su bačeni zarobljenici, pripadnici vojske i civili koji su se vraćali kućama ili koji su pokupljeni na svojim kućnim adresama po završetku Drugog svjetskog rata, podsjetio je gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač te dodao kako je ovo prilika da se prisjetimo tih nemilih događaja koji su se zbili i na ovom području.

Naglasio je i da su se ubojstva događala i u zatvoru u Novom Marofu u sklopu današnje bolnice, koji je bio i mjesto s kojeg su se zarobljenici odvozili u šume na smaknuće. Jenkač je istaknuo da je na području Novog Marofa značajno još jedno stratište, mjesto Matušini u kojem je 1947. godine na kućnom pragu ubijeno 5 mještana i potom bačeno u šikaru jer su „navodno pjevali neke pjesme”.

– Ovo je prigoda da se svi zajedno prisjetimo tih žrtava stradalih na našem teritoriju, kao i žrtava Domovinskog rata, jer su zločini koji su se dogodili početkom devedesetih nad hrvatskim narodom, ali i prije 70-ak godina, jednaka vrsta zločina, naglasio je gradonačelnik Novog Marofa istaknuvši kako se upravo iz tog razloga nužno prisjećati svih žrtava kako se u budućnosti tako nešto više nikada ne bi ponovilo.

Komentari