Održana sjednica Povjerenstva za umirovljenike i starije osobe

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 28.03.2014. 07:43

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

U četvrtak, 27. ožujka u varaždinskoj Gradskoj vijećnici održana je sjednica Povjerenstva za umirovljenike i starije osobe, savjetodavnog tijela Gradskog vijeća Grada Varaždina, s ciljem rasprave i usvajanja Programa rada Povjerenstva.

Usvojeni Program rada usmjeren je na zadovoljavanje javnih potreba umirovljenika i starijih osoba, a prioritetno se odnosi na kontinuirano zalaganje za poboljšanjem Zakona o mirovinskom osiguranju u svrhu poboljšanja materijalnog položaja umirovljenika. Planirana je rasprava o prvom stupu i budućnosti drugog i trećeg  mirovinskog stupa.

Članovi Povjerenstva su se također osvrnuli na odredbe Zakona o radu vezano za buduće zapošljavanje i uplate mirovinskog doprinosa koji će moguće utjecati na neprihvatljivo osiromašenje mirovinskog fonda. Isto se povezuje s potrebom za financijskom održivošću i socijalnom adekvatnošću kada je u pitanju mirovinski sustav u cjelini.

Posebno je istaknuta nužnost za izdvajanjem mirovinskog fonda koji se puni doprinosom od redovnog rada od mirovina koje se ostvaruju po posebnim propisima, s obzirom da sadašnja situacija opterećuje ionako male mirovine pa umirovljenički život postaje sve teži, naročito za umirovljenička samačka domaćinstva iznad 65 godina života.

Upravo u svrhu zaštite standarda umirovljenika Povjerenstvo ističe važnost izrade kriterija kojima će se sufinancirati troškovi života za one kojima je to najpotrebnije, pa se uz potrebu za sređivanjem i unapređenjem zakonske regulative, programske aktivnosti odnose se i na:

- mjere suzbijanja siromaštava umirovljenika povećanjem namjenskih sredstava iz proračuna i drugih izvora
- sudjelovanje u osiguranju smještajnih kapaciteta uz rješavanje pitanja moguće dogradnje depadanse Doma umirovljenika Varaždin u nadležnosti Varaždinske županije (isto uskladiti s novim smjernicama  socijalne skrbi s razine države i europskim direktivama bez umanjenja kvalitete usluga)
- razvoj izvaninstitucionalne skrbi, sudjelovanje u razvoju palijativne skrbi
- zalaganje za smanjenjem RTV pretplate za umirovljenike
- organiziranje ortopedske posudionice
- edukaciju, radionice, rekreacijske i druge aktivnosti

Dakle Program rada Povjerenstva zadire u sva životna područja, a posebno u domenu mirovinskog, socijalnog i zdravstvenog sustava. Vezano uz navedeno, Povjerenstvo ističe važnost potrebe za izradom i analizom pokazatelja socijalnih potreba u okvirima zakonskog standarda i onih iznad standarda, sve u korist poboljšanja kvalitete usluga, a na temeljima intenzivnije socijalne povezanosti i partnerstva na svim razinama društva.

Komentari