Održana skupština Udruge vinogradara, vinara i voćara Klopotec

Objavljeno: 26.01.2015. 10:11

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Grad Lepoglava

Izvor: galerija-images/lepoglava vinogradari

Udruga vinogradara, vinara i voćara Klopotec, održala je u Lepoglavi redovitu godišnju Skupštinu na kojoj je organizirano i interno ocjenjivanje vina članova ove udruge.

Uoči radnog dijela Skupštine održana su dva stručna predavanja na kojima su predstavljeni proizvodi za zaštitu vinove loze i vina te zakonska regulativa vezana za plasman vina na tržište.

U radom djelu Skupštine, predsjednik Udruge - Tonko Županić, podnio je izvješće o aktivnostima Udruge u protekloj godini pri čemu je posebno izdvojio organizaciju edukativnih predavanja i stručnih ekskurzija te organizaciju izložbe vina u Lepoglavi.

- U protekloj su godini članovi Udruge sudjelovali na nekoliko ocjenjivanja vina diljem županije. Na izložbama u Vinici i Voći imali smo šampione, a na županijskoj izložbi održanoj u Varaždinu, od 10 prijavljenih uzoraka osvojili smo četiri zlata i šest srebra – istaknuo je Županić i dodao kako je i to potvrda kvalitete vina koja proizvode članovi Udruge.

U izvješću o radu spomenuta je i organizirano postavljanje Klopoteca u Višnjici, Gečkovcu i Vesi, te obilježavanje vinogradarskih blagdana. Zahvalio se Županić Gradu Lepoglavi i Varaždinskoj županiji koji pružaju potporu radu Udruge, a kojoj se nadaju i ove godine za koju, između ostalog, planiraju nabavke kosilice i aparature za određivanje alkohola u vinu, a koje će moći koristiti članovi Udruge.

Članovi Udruge pozvani su, radi dobivanja iskaznice neophodne za nabavku preparata za zaštitu bilja, na tečaj za sigurno rukovanje i primjenu sredstava za zaštitu bilja, koji će, onima koji imaju registrirane OPG-e, sufinancirati Grad Lepoglava, ispred kojeg su članove Udruge pozdravili zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač i predsjednik Gradskog vijeća Robert Maček. Oni su pri tom okupljenim vinogradarima poželjeli dobru vinogradarsku godinu.

- Zahvaljujemo vam se što promičite ove naše zagorske brege – rekao je Kovač i vinogradare upoznao s natječajima na kojima mogu ostvariti potpore za širenje proizvodnje.

Na kraju Skupštine pročitani su rezultati ocjenjivanja vina. Ocijenila ih je enologinja Jasminka Šaško, koja je naglasila kako je na vina, ne samo na ovom području, trag ostavila protekla klimatski loša godina. Posebno je istaknula problem kiseline te savjetovala vinogradare da za hladnog vremena koje se najavljuje otvore svoje podrume i puste hladnoću u njih, što bi trebalo utjecati na smanjenje kiselosti.

Utjecaj godine koja nije bila naklonjena vinogradarima vidljiv je bio i u rezultatima ocjenjivanja. Iako ukupna ocjena kvalitete vina i nije bila loša, od 65 prijavljenih uzoraka samo su se dva okitila zlatim medaljama – rajnski rizling Mate Gečeka i kerner Dragutina Putara Novoseleca, koji je ujedno proglašen i šampionom izložbe.

{gallery}lepoglava vinogradari{/gallery}

Komentari