Općina Vidovec: Grobna naknada 41,47 kuna po kvadratu grobnog mjesta

Objavljeno: 23.01.2015. 11:17

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Općina Vidovec

Općinsko vijeće Općine Vidovec na 11. sjednici donijelo je Odluku o upravljanju mjesnim grobljem u Vidovcu te povjeravanju obavljanja komunalne djelatnosti održavanja groblja.

Tom odlukom obavljanje poslova upravljanja mjesnim grobljem te povjeravanje obavljanja komunalne djelatnosti održavanja groblja, povjerava se trgovačkom poduzeću "Čistoća Varaždin" d.o.o.

- Ukopi pokojnika na mjesnom groblju Vidovec do 31. prosinca prošle godine plaćali su se simboličnih 400 kuna. Povjeravanjem održavanja groblja trgovačkom poduzeću "Čistoća Varaždin" ispraćaj pokojnika podići će se na jedan viši nivo. To znači da će se kod ukopa pokojnika dobiti kompletna usluga kao što je to i u većini općina i gradova te će samim time ispraćaj pokojnika biti dostojanstveniji. Ujedno se kreće i u bolje održavanje i investiranje u uređenje groblja. Također, počet će se drugačije naplaćivati grobna naknada, ne više po grobnom mjestu, nego po kvadratu - poručili su iz Općine Vidovec.

Slijedom navedenog, godišnja grobna naknada iznositi će 41,47 kuna po metru kvadratnom grobnog mjesta.

Trgovačkom poduzeću "Čistoća Varaždin" d.o.o. poslovi upravljanja i održavanja grobljem povjereni su i temeljem mišljenja Ministarstva gospodarstva prema kojem "Čistoća Varaždin" d.o.o. može obavljati komunalnu djelatnost održavanja groblja, obzirom da je "Čistoća" u vlasništvu 26 jedinica lokalne samouprave između kojih je i Općina Vidovec.

Budući da je " Čistoća Varaždin" u suvlasništvu Općine Vidovec, nije potrebno provođenje natječaja, kako bi komunalnu djelatnost održavanja groblja obavljalo navedeno trgovačko poduzeće.

U prilog navedenom pridonosi i uputa Ureda državne uprave Varaždinske županije koje je Općinu Vidovec uputilo na mišljenje Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. U mišljenju Ministarstva navedeno je da jedinica lokalne samouprave može organizirati poslove održavanja groblja samo jednim od neposrednih načina, odnosno da to može obavljati njezin pogon, njezino trgovačko društvo ili njezina javna ustanova.

Zakonodavac je izričit glede načina obavljanja ove komunalne djelatnosti, jer se radi o posebnoj osjetljivoj i za građane posebno važnoj komunalnoj djelatnosti. Prema tome, ne postoji na zakonu osnovan način da se upravljanje grobljem ili bilo koji segmet tog pojma trajno ili na određeno vrijeme povjeri nekoj drugoj pravnoj osobi, osim onih koji su u vlasništvu jedinice lokalne samouprave.

Komentari