Oporba protiv načelnika Svetog Đurđa: Lazar govori neistine

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 24.04.2013. 20:37

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

Na u ponedjeljak, 22. travnja, održanoj tiskovnoj konferenciji HNS-a i SDP-a Općine Sveti Đurđ govorili su o stanju u toj općini.

Prenosimo priopćenje.

"Zbog učestalih krivih informacija koje načelnik Općine Sveti Đurđ  g.Lazar plasira u javnost, prisiljeni smo demantirati njegove neistine o stvarnom stanju u općini Sv. Đurđ. Nedavnim istupom u medijima je prezentirao da je ona u plusu 172 000 kn s krajem 2012. godine, ali to nije istina.

Općina je prošlu godinu prema izvješću Inventurne komisije završila sa minusom od 516 000 kn neplaćenih obveza prema dospjelim fakturama od strane izvođača radova i Hrvatskim vodama koje vi građani plaćate. Načelnik ih ne prosljeđuje Hrvatskim vodama već ih koristi u druge svrhe. Uz to Općina se zadužila podizanjem kredita od 250 000 kn sa namjerom dovršetka vatrogasnog doma u Svetom Đurđu, međutim većina tog novca je također nenamjenski utrošena. U dva rebalansa u 2012 godini proračun je smanjen za cca. 400 000kn.

Iz navedenog je vidljivo da se radi o prezentaciji i manipulaciji podacima i da je zapravo općina u velikom dugu, a ne u plusu.

Za informaciju o raspisivanju izbora za članove Vijeća mjesnih odbora, također moramo kazati da smo iste predlagali i prije 4 godine da se provedu sa lokalnim izborima, gdje ne bi postojali dodatni troškovi, međutim načelnik ih nije htio, jer mu je više odgovaralo provoditi samovolju, i ne čuti želje i potrebe Mjesnih odbora odnosno raditi u interesu mještana pojedinog sela.

U 2012. je utrošeno 620 000 kn prema njegovom izvješću za sve mjesne odbore ili cca 70 000 kn po selu dok je načelnik u 2011.g. za osobnu promociju kroz medije –radio i novine potrošio 100 000 kn Vaših novaca. Čak je svoju sliku u Regionalnom tjedniku platio 5ooo kn. Iz navedenog proizlazi da je mogao u svakom selu investirati po 15 % više.

Općina Sveti Đurđ je prema indeksu razvijenosti u 2012g. zadnja po razvijenosti u Županiji od 28 općina i gradova. Na zahtjev vijećnika HNS-a, SDP-a i HSLS-a o redovnom izvještavanju o stanju duga i unatoč odluci Općinskog vijeća o obavezi dostave tražene informacije za svako vijeće, načelnik je ne poštuje, te ovom prilikom obaviještavamo mještane općine da smo tražili izvanrednu sjednicu Općinskog vijeća, sa samo jednom točkom dnevnog reda – stanje duga Općine Sveti Đurđ. Naravno naš načelnik se na to oglušio i vjerojatno je samo njemu u interesu da se nezna pravo stanje financija u općini.

Ističemo i nesposobnost prilikom raspodjele poljoprivrednog zemljišta gdje se dogodilo niz nepravilnosti počevši od imenovanja predsjednika komisije za dodjelu poljoprivrednog zemljišta, pa do odugovlačenja sa izdavanjem rješenja, gdje su neki dobili rješenja, a neki nisu mogli i dvije godine u posjed unatoč najpovoljnijoj ponudi ( neslužbeno postoje indicije da je sve predmet istrage državnog odvjetništva ).

Unatoč velikom broju općinskih djelatnika općina Sveti Đurđ nije u četverogodišnjem mandatu dobila sredstva zbog pasivnosti i nezainteresiranosti da se projekti pišu i kandidiraju, ali se je javnosti po nekoliko puta davala netočna informacija o velikim sredstvima i uvrštavala su se ista u proračun, a na kraju su se morala brisati.

Jedna od informacija je bila da se sa Ministarstvom regionalnog razvoja potpisao ugovor s ministrom Petrom Čobankovićem o izgradnji pješačko biciklističke staze kroz Sveti Đurđ sa spojem do Selnika, koja do nedavno nije imala ni projektnu dokumentaciju. S ponosom ističemo da se na našu inicijativu u suradnji s županom Štromarom i Vž županijom ona sada radi i da će se u vrlo kratkom vremenu projekat i realizirati, kao i asfaltiranje ceste kroz Hrženicu i nedavno od Karlovca do Struge.

To je slika naše općine, Općine Sveti Đurđ, a ne takva kakvom ju g. Načelnik plasira u javnost" - piše u priopćenju HNS-a i SDP-a.

Komentari