Oprezno prilikom vrenja mošta, prozračite svoje vinske podrume

Objavljeno: 18.09.2012. 08:21

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Svake se jeseni, neposredno nakon berbe grožđa, u vrijeme vrenja, bilježe pogibeljni slučajevi u vezi s ugljičnom dioksidom, plinom koji se stvara u klijetima i vinskim podrumima prilikom vrenja mošta. Kako je berba, a i vrenje mošta u tijeku, postoji i potencijalna opasnost od toga plina, koji može biti smrtonosan, piše lepoglava.net

Ugljični dioksid, koji nastaje prilikom vrenja mošta, teži je od zraka i odmah sjeda dolje, na dno podruma. Kako ga nastaje u sve većim količinama, plin dospijeva u sve više slojeve, pa i u razinu u kojoj čovjek udiše zrak.

S obzirom da u tom slučaju ponestaje kisika, dolazi do malaksalosti i obamrlosti, čovjek pada i, ako nitko ne pritekne u pomoć, pritom pazeći na sebe, može se dogoditi da se izgubi život.

Zato je važno da ljudi znaju da u ovo vrijeme ne idu nikada sami u podrum, i da prilikom ulaženja nisu alkoholizirani. Ako nešto rade kad je već počelo vrenje, neka se podignu za dvije – tri stepenice, primjerice da stanu na ljestve ili stolicu, kako bi usta i nos bili povišeni, to jest iznad sloja u kojemu je moguća opasna koncentracija ugljičnog dioksida.

Je li koncentracija plina opasna, možemo saznati ako zapalimo svijeću u visini gdje dišemo. Ako se svijeća uopće ne da zapaliti ili ako se ugasi nakon nekoliko sekundi, onda je to znak da je ugljični dioksid vrlo prisutan u podrumu i odmah treba izaći van. 

Posebno je važno dobro prozračiti podrum prije ulaska. Treba najprije otvoriti vrata i omogućiti cirkulaciju zraka. Za to je potrebno imati dva otvora, da se stvori strujanje zraka, odnosno plinova koji su unutra, kako bi nestalo smrtonosno opasnog ugljičnog dioksida.

U slučaju nesreće, unesrećenoga treba hitno iznijeti na zrak, dati mu umjetno disanje i hitno osigurati liječničku pomoć.

Komentari