Osnovnoj školi Tužno dodijeljen Dijamantni status međunarodne Eko škole

Piše: IT/eVaraždin

Objavljeno: 19.05.2015. 08:05

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: Općina Vidovec

Zbog neprestanog truda i angažiranosti ne samo učitelja, već i svojih učenika, Osnovna škola Tužno ove godine nositeljica Dijamantnog statusa međunarodne Eko škole koji se dodjeljuje nakon 14 godina kontinuirane provedbe programa Eko škole, prilikom šestog obnavljanja statusa.

Školsko područje Osnovne škole Tužno obuhvaća naselja Tužno, Črešnjevo, Cerje Tužno, Gornji Ledinec, Donji Ledinec i Lukavec, koja prema postojećem ustrojstvu pripadaju općinama Vidovec, Beretinec, te gradu Ivancu.

Škola ima bogati program u potpunosti prilagođen željama i potrebama učenika  te se marljivo  uključuju u razne projekte.

Jedan od projekata je „Eko-škola“  čiji je cilj ugradnja odgoja i obrazovanja za  okoliš i održivi razvoj u sve segmente odgojno-obrazovnog sustava i svakodnevni život učenika, nastavnika i drugih djelatnika škole.  Zadaća programa Eko škole je odgojiti i obučiti mlade generacije i učiniti ih osjetljivima po  pitanjima zaštite okoliša te ih osposobiti za donošenje odgovornih odluka o razvitku društva u budućnosti.

Program Eko-škola jasno određuje i usmjerava način na koji se nastavni sadržaji o zaštiti okoliša, koji su dio redovnog nastavnog plana i programa, primjenjuju u svakodnevnom životu škole. Ovakav pristup pomaže učenicima shvatiti kolika je važnost zaštite okoliša.  

U Osnovnoj školi Tužno, posebna se pažnja posvećuje očuvanju i uređenju okoliša oko škole, a čak se i dijelovi nastave iz prirode i biologije izvode u školskom vrtu, zbog zastupljenosti različitih vrsta biljaka.
Ta škola je od 2011. godine nositeljica je Zlatne medalje Eko škole -međunarodnog certifikata  čime postaje mentor ostalim školama koje žele se žele uključiti u program eko-škole, a sada je dobila i Dijamantni status.

Bitno je napomenuti da su OŠ Tužno i I. osnovna škola iz Varaždina jedine škole iz Varaždinske županije koje su stekle ovaj prestižan i hvalevrijedan status.

Komentari