Otok Virje: U nedjelju komemoracija za poratne žrtve na grobištu „Pancerica“

Piše: J.N./eVz

Objavljeno: 07.06.2014. 10:44

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Foto: Ilustracija

U nedjelju 8. lipnja s početkom u 16.30 sati bit će održana komemoracija za žrtve poratnih stradanja koje su ubijene početkom lipnja 1945. godine kod naselja Otok Virje, u općini Cestica.

Nedjeljnom komemoracijom obilježit će se 69. godišnjica poratnih stradanja i masovnih likvidacija na području grobišta „Pancerica“, do kojeg su žrtve dovožene pretežno u noćnim satima iz smjera Varaždina.

Na spomenutoj su lokaciji likvidirane i pobacane u tri jame. Nakon egzekucije, mještani obližnjeg naselja Virje Križovljansko morali su žrtve zagrnuti zemljom.

Do grobišta Pancerica najjednostavnije je doći iz Cestice. Putuje se Dravskom ulicom preko naselja Križovljangrad, a može se doći i preko Otok Virja, ali se kod graničnog prijelaza mora skrenuti prema Križovljangradu. Za lakšu orijentaciju postoje putokazi.

Komemoracija se održava pod pokroviteljstvom Općine Cestica 

Program:
16.10-16.25 sati - okupljanje na parkiralištu kod spomen kapelice i kod spomen križa
16.30 sati – himna, polaganje vijenca i paljenje svijeća; prigodna riječ predstavnika Društva, pokrovitelja komemoracije i prof. dr. Zvonimira Šeparovića, predsjednika Hrvatskog žrtvoslovnog društva; molitva
17.00 sati - misa zadušnica za stradale koju će u kapeli  hrvatskog mučenika, Blaženog kardinala Alojzija Stepinca predvoditi mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup

Komentari