javna nabava

Otvorene ponude za izgradnju prve etape brze ceste Varaždin-Ivanec-Lepoglava

Objavljeno: 19.04.2023. 14:00

Zadnja izmjena: 19.04.2023. 14:00

U Hrvatskim cestama d.o.o. u Zagrebu danas su otvorene ponude u postupku javne nabave za izgradnju prve etape brze ceste Varaždin - Ivanec - Lepoglava - Krapina.

Cesta koja će ukupno prolaziti kroz tri grada (Varaždin, Ivanec, Lepoglava) i tri općine (Vidovec, Beretinec, Maruševec) ukupno će biti duga 21,5 kilometara, pri čemu će duljina dionice koja će se prva graditi (ova do Cerja Tužnog) iznositi 7,5 kilometara. Kako je tom prilikom bilo rečeno, procijenjena vrijednost izgradnje prve faze brze ceste za dionicu Varaždin - Cerje Tužno je 34 milijuna eura bez PDV-a, a u postupku javne nabave pristigle su četiri ponude.

- Osim što će spajati dva županijska središta, Varaždin i Krapinu, jednako je značajno što ivanečko i lepoglavsko područje više neće biti prometno "slijepo crijevo". Njenom izgradnjom kulturna i prirodna dobra, među kojima su dvorac Trakošćan, spilja Vindija, ugasli vulkan Gaveznica, ljepote Ivanščice i Ravne gore, približit će se turistima i svijetu. Od posebne je važnosti i što će brza cesta olakšati svakodnevni život stanovnika koji žive na tom području, jer će s državnih i županijskih cesta sav teretni promet biti preusmjeren na novu prometnicu. Nadamo se da će investitor Hrvatske ceste u planiranom roku završiti postupak javne nabave te da će radovi što prije početi. Ovime će biti započeta izgradnja mreže brzih cesta na području Varaždinske županije - rekao je župan Anđelko Stričak.

Brzu cestu, podsjetimo, aktualni župan Anđelko Stričak ističe kao ključan projekt svojeg mandata, zbog čega je prilikom preuzimanja vlasti promijenio i redoslijed prioriteta, smjestivši ju ispred brze pruge. Nedavno je kazao kako je projekt pokrenut 2017. godine, zahvaljujući njegovom lobiranju kao saborskog zastupnika, a prije toga - kako je tada ustvrdio - "nije zatekao ni urudžbeni broj".

Komentari