Ovaj tjedan znat će se model sufinanciranja prijevoza učenika

Objavljeno: 16.07.2012. 12:14

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:15

Foto: Ilustracija

Do kraja tjedna trebao bi se znati model kojim će država sufinancirati prijevoz srednjoškolaca, odnosno u kojem će obimu država sudjelovati u tom projektu.

U državnom proračunu za ovu godinu osigurano je 70 milijuna kuna za provođenje tog projekta na razini cijele države, što znači da će se u projekt morati uključiti i županije, gradovi i općine te roditelji.

- Prema našim procjenama za provođenje projekta besplatnog prijevoza za srednjoškolce do kraja kalendarske godine potrebno je oko 150 milijuna kuna što znači da će država platiti samo pola troška, a ostatak će morati namaknuti županije, kao nositelji projekta, te gradovi i općine. Nisam zadovoljan takvim rješenjem. Država bi trebala plaćati kompletni iznos i sama pregovarati sa prijevoznicima, pa ako treba ići i u javnu nabavu kako bi se ta cijena smanjila, ali što je tu je – istaknuo je župan Predrag Štromar otkrivši da bi se u četvrtak prijedlog modela sufinanciranja prijevoza učenika trebao naći na koordinaciji Vlade RH.

- Prema mojim saznanjima, prijedlog Vlade će ići u smjeru da se županije imenuje nositeljima projekta, odnosno županije bi same pregovarale sa prijevoznicima i bile zadužene za provođenje projekta, a zatim bi država refundirala polovicu utrošenih sredstava po naplaćenim fakturama. Ako taj prijedlog prođe, pokušat ćemo naći model da ostatak troška dijelom financira županija, dijelom gradovi i općine dok bi učenici prijevoz plaćali najviše 100 kuna – istaknuo je Štromar.

Taj bi model vrijedio samo za ovu kalendarsku godinu, odnosno za razdoblje prvog polugodišta od rujna do prosinca, a iz državnog bi proračuna za provođenje tog projekta u Varaždinsku županiju stiglo oko 6 milijuna kuna. Oko 2,5 milijuna kuna trebali bi dodati županija te gradovi i općine, a ostatak učenici, odnosno njihovi roditelji.

- Naglašavam da ćemo u pregovorima sa prijevoznicima tražiti popuste kako bi što više smanjili tu cijenu, a nadam se da će već sljedeće godine država u potpunosti financirati taj projekt – zaključio je župan Štromar. 

Komentari