Pedijatrijskoj ambulanti u Lepoglavi prijeti zatvaranje

Objavljeno: 09.06.2011. 09:05

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:10

Foto: Dražen Hočuršćak

Hoće li Lepoglava imati pedijatrijsku ambulantu ovisi o tome da li će roditelji u nju upisati dovoljan broj djece. Prilikom ispisa djece iz ambulanta obiteljske medicine roditelji neće imati nikakvih problema, no, na njima je da odluče što će učiniti.

Nakon što je Upravno vijeće županijskog Doma zdravlja Varaždin donijelo odluku o početku rada pedijatrijske ambulante u Lepoglavi i u njoj 1. svibnja zaposlio dr. Izabelu Kranjčec, već na samom početku rada, zbog nedovoljnog broja upisane djece, ambulanti prijeti zatvaranje.

-Zbog činjenice da na području Varaždinske županije radi 8 od potrebnih 13 pedijatara, pri čemu u zapadnom djelu Županije radi jedna pedijatrijska ambulanta, i to u Ivancu, donijeli smo odluku o otvaranju pedijatrijske ambulante u Lepoglavi. No, prvi ulazak u sustav HZZO-a , pogotovo za mladu liječnicu, donosi probleme pri skupljanju dovoljnog broja pacijenata za rad ambulante, a za pedijatrijsku ambulantu u Lepoglavi to je broj od 129 djece u dobi do 7 godina, koji još nije dostignut, odnosno za sada je upisano manje od 40 djece. Problem je što se liječnici obiteljske medicine ne žele odreći malih pacijenata jer za njih dobivaju glavarinu. – izjavio je ravnatelj županijskoga Doma zdravlja Ivan Crnković na sastanku na kojem se u Lepoglavi pokušalo pronaći rješenje nastale situacije.

Održavanje sastanka inicirao je Grad Lepoglava, a na njemu su uz gradonačelnika Marijana Škvarića i njegovog zamjenika Alojza Gredelja te dr. Izabelu Kranjčec, bili predstavnici županijskog Doma zdravlja te  liječnice obiteljske medicine s ambulantama u Lepoglavi, dr. Marija Kolačko, dr. Gordana Županić i dr. Ljubica Knez.

One su tom prilikom iznijele zajednički stav da će roditelje svojih malih pacijenata obavijestiti o mogućnosti upisa djece u pedijatrijsku ambulantu, ali da neće inzistirati da to učine niti će bilo kojem roditelju, koji to učini, stvarati probleme. Dodavši da je to u konačnici stvar roditelja, mladu kolegicu pozvale su da se više angažira u pronalaženju pacijenata.

I stav Grada Lepoglave po tom je pitanju vrlo jasan.

– Pedijatrijska ambulanta potrebna je Lepoglavi jer je želja Grada imati visoki standard zdravstvene zaštite, posebice kad su djeca u pitanju. Poduzet ćemo sve da obavijestimo roditelje o otvorenoj pedijatrijskoj ambulanti i pozvati ih da, po svom nahođenju, u nju upišu svoju djecu - istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić.

Ravnatelj županijskog Doma zdravlja, Ivan Crnković rješenje nastalog problema, vidi i u tome da HZZO, za što ima osnove, djecu u dobi do 4 godine automatizmom prebaci u pedijatrijsku ambulantu, točnije obavijesti liječnike obiteljske medicine da će tu djecu preuzeti pedijatar odnosno da im ih HZZO više neće financirati.

Prema podacima koje iznio ravnatelj Crnković, na lepoglavskom se području nalazi 513 djece koja mogu biti upisana u pedijatrijsku ambulantu te je pozvao roditelje da to učine.

Na potezu su roditelji. O njihovoj odluci da upišu dijete, ovisi da li će biti  Lepoglava imati pedijatrijsku ambulantu.

Dražen Hočuršćak

Komentari