ivanečki melini

Počelo postavljanje interpretacijskih tabli na lokacijama nekadašnjih mlinova na Bistrici

Objavljeno: 11.09.2016. 15:56

Zadnja izmjena: 11.09.2016. 15:57

Kako bi podsjetili građane na dio ivanečke povijesti, kad se na 2,5 kilometra dugom potezu toka Bistrice od Prigorca do ušća u Bednju vrtjelo 20 mlinova, Turistička zajednica grada Ivanca u srijedu je počela s postavljanjem interpretacijskih tabli na lokacijama nekadašnjih mlinova na Bistrici. Projekt je to naziva Ivanečki melini.

Cilj projekta jest, da se svaka lokacija na kojoj su nekad bili mlinovi označi posebnom interpretacijskom tablom s podacima o mlinu i njegovu vlasniku te zanimljivim detaljima iz povijesti samoga mlina.

Sve table su dvojezične (hrvatsko-engleski) i njihov put se može pratiti iz samog centra Ivanca (kod crkve), gdje je postavljena prva i najveća tabla s tekstom posvećenim mlinovima kao nekadašnjem ivanečkom kulturološkom fenomenu. Na tablama su objavljene i stare fotografije mlinova kao i druge povijesne fotografije tematski vezane uz etnološku baštinu Ivanca.

Ovaj projekt će biti predstavljen i na posebnoj javnoj prezentaciji za šire građanstvo, kada će se iz prve ruke moći čuti i brojne druge zanimljive pojedinosti iz povijesti ivanečkih melina te iznenađujući rezultati povijesnih istraživanja potkraj 19. stoljeća, kojima se ivanečki mlinovi faktički potvrđuju kao značajan čimbenik tadašnjeg gospodarstva na razini regije.

 

Komentari