civilna zaštita

Foto - U OŠ Radovan provedena vježba: Eksplozija plinskog kotla, urušavanje i požar

Objavljeno: 25.04.2024. 10:19

Zadnja izmjena: 25.04.2024. 10:21

U OŠ Metela Ožegovića u Radovanu je održana velika vježba civilne zaštite Grada Ivanca. Uz učenike i djelatnike škole te Stožer CZ Grada Ivanca i Područni ured CZ Varaždin, u vježbi su sudjelovali DVD-ovi Radovan, Ivanec i Margečan, Policijska postaja Ivanec i Zavod za hitnu medicinu Varaždinske županije – Ispostava Ivanec.

Vježbom je rukovodio i koordinirao glavni vatrogasni zapovjednik Ivan Putarek, a pratili su je načelnik Stožera CZ Grada Ivanca Marko Friščić, načelnik Policijske postaje Ivanec Danijel Leskovar, članica gradskog Stožera CZ Petra Videc te predstavnice PU CZ Varaždin. Osnovna škola Radovan za vježbu je izabrana upravo zbog lokacije na kojoj se nalazi, a koju karakterizira strmi prilaz, nepogodan za intervencijska vozila, te razvedena arhitektonska struktura građevine.

Vježba se odvijala pod pretpostavkom eksplozije plinskog kotla u školi zbog tehničkog kvara, koji je doveo do urušavanja prostora i izbijanja požara.  Vježba je počela točno u 9 sati oglašavanjem sirena. Svi DVD-ovi i ostali uključeni sudionici svoj su posao, što se tiče propisanih vremena dolaska na lice mjesta i izvršenih intervencija, obavili pravodobno i profesionalno.

Nakon vježbe provedena je evaluacija, pri čemu su istaknute pojedine uočene teškoće i problematični momenti, koji bi u stvarnoj situaciji mogli otežati intervenciju. Oni su vezani prvenstveno uz nemogućnost prilaza vatrogasnih ljestava dijelu školske zgrade. Istaknuta je i potreba uređenja novog evakuacijskog puta.

Komentari