Šteta od poplava 27,5 milijuna kuna, proglašena elementarna nepogoda

Objavljeno: 09.11.2012. 09:49

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:15

Foto: Željko Hajdinjak / CROPIX

Proglašena je elementarna nepogoda od poplave za područje općine Cestica. Procijenjuje se da je u naseljima Lovrečan Otok, Otok Virje, Brezje Otok, Virje Križovljansko i Vratno Otok nastala šteta od 27,5 milijuna kuna. 

Općina Cestica i Varaždinska županija maksimalno su ubrzale proces proglašavanja elementarne nepogode i ona je danas i službeno proglašena što bi trebalo pomoći stanovnicima poplavljenih područja da traže financijsku pomoć. 

Poplava uzrokovana probijanjem nasipa i izlijevanje rijeke Drave, nanijela je velike materijalne štete na stambenim i gospodarskim objektima, opremi, kućanskim aparatima, sustavima grijanja, komunalnoj i prometnoj infrastrukturi, te na građevinskom i poljoprivrednom zemljištu.

Općinsko i Županijsko povjerenstvo za procjenu šteta procijenilo je da su nastale štete u iznosu od 27,5 milijuna kuna, što je više od 20 posto vrijednosti općinskog proračuna.

Županijsko povjerenstvo procjenu će po hitnom postupku uputiti Državnom povjerenstvu za procjenu šteta od elementarnih nepogoda, Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Ministarstvu gospodarstva, Ministarstvu zaštite okoliša i prirode, Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture, Ministarstvu poljoprivrede, Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja sa zahtjevom dodjele pomoći po hitnom postupku.

Komentari