Pravosudni policajci u Lepoglavi darovali 65 doza krvi

Objavljeno: 18.12.2014. 11:57

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: GDCK Ivanec

Izvor: Akcija u Lepoglavi

Nastavljajući s organiziranjem i prikupljanjem potrebnih doza krvi, Gradsko društvo Crvenog križa Ivanec u suradnji s aktivom dobrovoljnih darivatelja krvi Kaznionice u Lepoglavi organiziralo je 15. prosinca posljednju ovogodišnju akciju dobrovoljnog darivanja krvi u ovoj instituciji.

Akcija je održana u restoranu "Ivančica" u Lepoglavi, a provela ju je ekipa Transfuziološke službe Opće bolnice Varaždin.

Odazvalo se 66 dobrovoljnih darivatelja krvi, a prikupljeno je 65 doza krvi za potrebe liječenja bolesnika Opće bolnice Varaždin.

Za sve darivatelje krvi, GDCK Ivanec osiguralo je zahvalni obrok i piće.

Rezime godine

Gradsko društvo Crvenog križa Ivanec kao javno ovlaštenje planira, organizira i provodi akcije dobrovoljnog darivanja krvi, prati pokazatelje o stanju i kretanju darivanja krvi, okuplja darivatelje, vodi o njima evidenciju, uručuje priznanja.

Prijedlozi planova prikupljanja krvi za svaku godinu izrađuju se temeljem potreba zdravstva RH za krvi i krvnim pripravcima iskazanih od transfuzijskih službi, a uzimajući u obzir demografske i druge značajne pokazatelje, te rezultate i mogućnosti svakog pojedinog društva Crvenog križa.
Za 2014. GDCK Ivanec planiralo je prikupiti 2200 doza krvi. Sukladno podacima do 15. prosinca prikupljeno je 2119 doza, a kako još očekuju podatke o darovanim dozama darivatelja GDCK Ivanec u Transfuzijskoj službi tijekom prosinca, slijedom toga očekuju i ispunjene plana za ovu godinu.

Akcijama darivanja krvi u organizaciji GDCK Ivanec tijekom ove godine pristupilo je 2200 darivatelja, a s 15.12. prikupljeno je 2119 doza krvi, najveći broj doza prikupljen je u Transfuzijskoj službi, zatim prema mjestu stanovanja, a najmanji broj prema mjestu rada.
GDCK Ivanec prema redoslijedu uspješnosti, odnosno broja prikupljenih doza na 100 stanovnika, svrstava se na 19 od 105 mjesta u RH u 2013. s 5,82 ostvarene doze krvi na 100 stanovnika. Prvi puta krv daruje godišnje gotovo 100 darivatelja krvi.

GDCK Ivanec izuzetno je ponosno i na starosnu dob svojih darivatelja, tj. mlado davalaštvo, jer najveći broj darivatelja brojimo u starosnoj dobio od 30 do 39 godina života, nakon koje slijedi dob od 20 do 29 godina života.

Komentari