Prečasni Mato Repić proslavio 70 godina svećeničke službe

Objavljeno: 24.06.2013. 14:59

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: Dragutin Kliček/VT

Ove je nedjelje, 23. lipnja u petrijanečkoj crkvi proslavljena jedna značajna obljetnica za tamošnje vjernike.

Prečasni Mato Repić, umirovljeni svećenik Zagrebačke nadbiskupije i dugogodišnji lepoglavski župnik, koji živi u svećeničkom domu sv. Josip u Zagrebu, obilježio je, naime, na svetoj misi 70 godina svećeničke službe.

Za svećenika je zaređen 6. lipnja 1943., kada je u zagrebačkoj prvostolnici nadbiskup blaženi Alojzije Stepinac podijelio svećenički red 21 mladiću, među kojima je bio i Mato Repić. Mladu misu je služio 27. lipnja 1943. u rodnom Petrijancu.

- Bilo je to 27. lipnja godine 1943., godine najžešćih ratnih sukoba u Drugom svjetskom ratu. Sama mlada misa bila je ispred župne crkve, na oltaru koji je bio postavljen između dviju višestoljetnih lipa. Kao što je to uobičajeno, slavlje je započelo kod moje kuće roditeljskim blagoslovom i ispraćajem. Formirana je potom procesija koja se kretala glavnom cestom od roditeljske kuće pa do crkve, otprilike oko kilometar udaljenosti. U procesiji je bilo mnogo djevojčica u bjelini i silan narod. Na putu do crkve bila su postavljena i dva krasno okićena slavoluka - dio je opisa mlade mise koji je napisao sam slavljenik u svojoj knjizi "Uspomene lepoglavskog župnika".

Ovu prekrasnu obljetnicu obilježio je slavljenik svetom misom u rodnoj župi, u župnoj crkvi sv. Petra i Pavla u Petrijancu.

Na svetoj misi okupilo se 200 vjernika, odnosno župljana župe Petrijanec, kao i župljana župa Vidovec i Vinica, gdje je prečasni Repić službovao kao kapelan, te posebice župe Lepoglava u kojoj je bio župnikom pune 53 godine i sedam mjeseci.

Na misi je koncelebriralo 17 svećenika, a prečasnog je pozdravio petrijanečki župnik Ivan Sakač, ali i Elena Čokor, unuka nećakinje Mate Repića.

Tekst prenesen iz Varaždinskog tjednika.

Komentari