Predstavljen projekt REThINK, nositelj je AZRA

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 15.11.2013. 18:43

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: AZRA

Agencija za razvoj Varaždinske županije danas je, 15. studenog u Županijskoj palači predstavila novi EU projekt REThINK – "Regional Transfer And Integration Of Vet Practices on Sustainable Development" usmjeren na planiranje razvoja hrvatskih regija i regija susjednih zemalja, Austrije, Slovenije, Poljske, Slovačke koje sudjeluju u projektu.

Kroz ovaj će se projekt stvoriti temelji za pozicioniranje regionalnoga razvoja kao važnog sektora u nacionalnom i međunarodnom strukovnom obrazovanju i njegovo usklađivanje s potrebama tržišta rada.

Projekt i njegov značaj za održivi regionalni razvoj ovog dijela Hrvatske, ali i Europe predstavila je voditeljica projekta Ivana Prikratki iz Agencije za razvoj Varaždinske županije.

Najvažnije što će se postići kroz ovaj projekt je razvoj programa za trenere regionalnoga razvoja te module za voditelje regionalnoga razvoja, suradnika u regionalnom razvoju i za pomoćnika voditelja. Nadalje, zahvaljujući projektu, dobit ćemo vrlo opsežan portal za obrazovanje na daljinu usmjeren isključivo na dionike regionalnoga razvoja. I ono što je najvažnije, stvorit će se temelji za uključivanje regionalnog razvoja kao posebnog segmenta u strukovnom obrazovanju – naglasila je voditeljica projekta Ivana Prikratki.

Direktor Agencije za razvoj Varaždinske županije Nikola Kučiš istaknuo je kako će se kroz projekt i educiranje trenera i program osposobljavanja dionika regionalnog razvoja doprinijeti usklađivanju regionalnog razvoja i strukovnog obrazovanja s potrebama tržišta rada, a to je prije svega iznimno važan faktor za smanjenje nezaposlenosti.

- Treba posebno istaknuti kako su ove godine odobrena samo dva projekta u sklopu Programa za cjeloživotno učenje, Leonardo da Vinci, među kojima je i projekt REThINK , iznimno visoko ocijenjen, naglasio je Kučiš i dodao kako je ovo sada već četvrti EU projekt koji trenutno provodi AZRA.

Konferenciji su prisustvovali i zamjenik župana Varaždinske županije Alan Košić i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, regionalni razvoj i europske integracije Martin Hajdinjak.

Zamjenik župana tom je prilikom posebno istaknuo važnost ovoga projekta, kao i jačanja kapaciteta u području regionalnoga razvoja, posebno sada kada je u tijeku priprema lokalnih razvojnih projekata prihvatljivih za financiranje iz fondova Europske unije, za što je Varaždinska županija u potpunosti pripremljena te ima nekoliko značajnih regionalnih infrastrukturnih projekata spremnih za financiranje iz EU fondova.  

Projekt REThINK započeo je s provedbom 1. studenog 2013. godine, ukupne je vrijednosti 278 870 eura, a odobren je za financiranje u sklopu Programa za cjeloživotno učenje, potprograma Leonardo da Vinci – Prijenos inovacija.

Partneri projekta su BLUEWATERS Environmental Conslutants iz Austrije, Zanstveno – raziskovalno središče Bistra Ptuj iz Slovenije, Agencija za potporu regionalnom razvoju Košice iz Slovačke, Kujawsko – Pomorskie regija iz Poljske te hrvatske razvojne agencije ZARA, ZACORDA, REDEA i PORA.

Nakon predstavljanja projekta održan je početnički sastanak partnera projekta na kojemu su partneri imali prilike detaljnije raspravljati o aktivnostima projekta te razraditi plan aktivnosti koje slijede u narednom razdoblju.

Komentari