Predstavnici Varaždinske županije sudjelovali na vježbi "Vodni val 2013."

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 29.10.2013. 12:04

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: Varaždinska županija

U Simulacijskom središtu Hrvatske vojske na vojnom učilištu Petar Zrinski u ponedjeljak 28. listopada održana je simulacijska vježba pod nazivom "Vodni val 2013.".

Vježbu, koju je organizirala Državna uprava za zaštitu i spašavanje uz pripomoć Hrvatskih voda, Državnog hidrometeorološkog zavoda i Hrvatske vojske, obuhvaćala je simulaciju nailaska velikog vodnog vala po rijekama Drava i Muri, pucanja nasipa i poplavljivanja grada Varaždina i općina Cestica, Trnovec Bartlovečki i Mali Bukovec na rijeci Dravi, te nekoliko međimurskih jedinica lokalne samouprave na rijeci Muri.

Zbog toga su na ovoj vježbi koja je obuhvaćala brojne zamke i opasnosti koje su moguće u takvim izvanrednim situacijama bili pozvani, uz profesionalne zaposlenike DUZS-a, Hrvatskih voda, pripadnika vatrogasnih postrojbi, MUP-a, HEP-a, i pripadnici stožera za zaštitu i spašavanje i civilne zaštite "ugroženih" županija, gradova i općina koji su nakon šestosatne vježbe analizirali cjelokupni proces postupanja, spašavanja, i evakuiranja te eventualne pogreške koje je svakako potrebno izbjeći ukoliko se dogode slične neželjene situacije.

To je naglasio u svom obraćanju i ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Jadrane Perinić istaknuvši kako je siguran da će naučena znanja u ovim simulacijskim prilikama biti od velike koristi za stožere u realnim situacijama.

- Ovo je bila vrlo korisna vježba, osobito za nas koji smo novi  u stožerima jer smo se po prvi puta susretali s ovakvim situacijama i rješenjima kako postupati u tim kriznim trenucima. Kod nas u županiji najveći dio prijeti upravo od rijeke Drave, što smo nažalost i pred godinu dana uvidjeli kad su poplavljena mjesta u općini Cestica. Zato su ovakve vježbe iznimno bitne što je prepoznala i Državna uprava za zaštitu i spašavanje i uložila određena sredstva kako bi nas obučila. Na tome im zahvaljujemo jer se radi o vježbi i simulaciji koja nije besplatna. Ipak, naravno da nam je želja da ovo što smo naučili nikada ne moramo primijeniti – rekao je zamjenik župana Varaždinske županije, Alen Kišić, ujedno i načelnik županijskog stožera za zaštitu i spašavanje.

Uz Kišića, vježbi su iz Varaždinske županije bili prisutni i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Ruža Jelovac, ujedno i zapovjednica županijske Civilne zaštite, te suradnici mr.sc. Tomislav Jarmić i Ivana Dukši.

Varaždinski gradski stožer predstavljao je načelnik i zamjenik gradonačelnika Vjeran Radelić u pratnji predsjednika Gradskog vijeća Josipa Heheta, a u pratnji suradnika iz općinskih stožera bili su prisutni i načelnik općine Mali Bukovec Darko Marković, načelnik općine Trnovec Bartlovečki Zvonko Šamec te zamjenik načelnik općine Cestica Žarko Rodeš.

Komentari