Proglašeno redovno stanje obrane od poplave na rijeci Bednji

Objavljeno: 14.08.2014. 13:31

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: ilustracija

Danas, 14. kolovoza, od 12:00 sati proglašeno je redovno stanje obrane od poplave na rijeci Bednji od izvora do mosta u Stažnjevcu.

Prema informacijama iz varaždinskog Područnog ureda za zaštitu i spašavanje, stanje i očekivanja za slivove Plitvice i Bednje za 14.08.2014. je sljedeće:

Opće stanje
Na ovim prostorima kiša je počela padati jučer u večernjim satima. Intenzitet je u početku bio 20-25 mm/h. Taj intenzitet se zadržao cca 5 sati, nakon čega se smanjio na oko 10 mm/h. Zbog tolike količine kiše došlo je do naglog porasta svih bujičnih potoka.

Obzirom da je kiša počela padati na zapadu, na izvorišnom dijelu i Plitvice i Bednje te se širi u smjeru istoka (znači u smjeru toka ovih rijeka), situacija je nepovoljna i očekuje se da će količina vode premašiti propusnu moć korita te će doći do izlijevanja.

Bednja
Bujice su se formirale u gornjem toku Bednje te su napunile korito već u Lepoglavi, gdje je porast vodostaja preko 20 cm/h.
Zbog velike količine vode očekujemo izlijevanje:
- Kod ceste Ivanec – Jerovec (kod Kuljevčice)
- Kod mosta Beletinec – Podevčevo
- Uzvodno od mosta Novi Marof – Ključ

Obzirom da vremenske prognoze predviđaju krajem dana prestanak oborina, potrebno je pratiti razvoj situacije i utvrditi da li će opasnosti od plavljenja biti i na nizvodnom toku Bednje.

Plitvica
Velike količine kiše pale su i na području sliva Plitvice. Zbog drugačijih uvjeta toka rijeke, na slivu Plitvice se ne očekuje značajniji porast vodostaja, niti plavljenja.

Ekipe Hrvatskih voda su na terenu i prate razvoj situacije, a po potrebi će se poduzimati odgovarajuće aktivnosti, izvijestili su iz PUZS Varaždin.

Komentari