Projekt integriranog javnog prijevoza prijavljen na IPA fond

Objavljeno: 03.11.2011. 15:42

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:11

Foto: Ilustracija

Korisnici javnog putničkog i robnog prijevoza na području Varaždinske i Međimurske županije u skoroj bi budućnosti mogli zaboraviti na čekanja, loše veze, nedostatak linija i visoke cijene prijevoza. Naime, Varaždinska županija pokrenula je zajedno s Međimurskom županijom projekt integriranog javnog prijevoza kojim bi se na području ovih dviju županija trebala povećati efikasnost prijevoza putnika i roba.

Sam projekt je izravni nastavak projekta "Uvođenje integriranog prijevoza putnika u Varaždinsku i Međimursku županiju" u okviru kojeg je krajem protekle godine provedeno terensko istraživanje kojim su utvrđeni prometni tokovi i navike putnika u individualnom prijevozu te izvršeno brojanje prometa kao i putnika u željezničkom i autobusnom prijevozu.

Dobiveni rezultati pokazali su kako je za povećanje efikasnosti javnog putničkog i robnog prijevoza potrebno razviti novi sustav koji će osigurati jednostavan, jeftin, siguran i ekološki prihvatljiv prijevoz te omogućiti što veću mobilnost uz što manje troškove.

Rješenje daje integrirani sustav prijevoza koji se s velikim uspjehom koristi u razvijenim europskim zemljama.

Za područja Varaždinske i Međimurske županije razviti će ga zagrebački Fakultet prometnih znanosti, a u suradnji s Fakultetom organizacije i informatike iz Varaždina zaduženim za integraciju potrebne informatičko komunikacijske tehnologije kako bi sustav učinio dostupnim građanstvu.

U ovom sustavu prijevoza uspješno su integrirani željeznički i autobusni promet i svi drugi oblici javnoga lokalnoga prijevoza na način da putnik bez dodatnih troškova i čekanja, mijenja vrstu prometala s objedinjenom voznom kartom.

Usklađeni vozni redovi različitih prijevoznika, optimalne rute i odabir najpovoljnijih modova smanjit će cijene prijevoza putnika i roba. Između ostalog, na taj će se način smanjiti udio cijene prijevoza u cijeni proizvoda, što znači i smanjenje cijene proizvoda.

Izrada pilot projekta integriranog javnog prijevoza koštat će 450 tisuća eura i ta će se sredstva pokušati osigurati kroz IPA 2007 fond Europske unije.

U suradnji s Projektno – razvojnim uredom iz Lepoglave, koji je pripremio projekt za prijavu, projekt je pod nazivom "Mobility Innovation Supported by Science" prijavljen na natječaj "Science and Innovation Investment Fund Grant Scheme" IPA fonda.

Rezultati natječaja bit će poznat do mjeseca travnja iduće godine. Tada bi, bude li projekt dobio zeleno svijetlo čemu se nadaju svi uključeni u njegov razvoj, mogla započeti  realizacija integriranog javnog prijevoza na području Varaždinske i Međimurske županije.

Kao razvojni modeli poslužit će mikro regije grada Lepoglave i općine Bednja koje daju mogućnost razrade načina objedinjavanja i usklađivanja svih vrsta javnog prijevoza.

Uz direktne prednosti koje donosi korisnicima, računa se da će integrirani javni prijevoz kroz olakšanu dostupnost javnih servisa, edukativnih, zdravstvenih i drugih ustanova povećati kvalitetu života.

Kroz povećanje korištenja javnog prijevoza putnika, kao i prebacivanje tereta sa ceste na željeznicu smanjit će se emisija štetnih plinova i čestica te direktno utjecati na očuvanje okoliša. Industrija bi trebala kroz rezultate projekta povećati svoju konkurentnost i dostupnost radne snage.

Budu li kroz IPA fond osiguran sredstva za projekt integriranog javnog prijevoza, projekt će, kad bude završen, biti ponuđen javnim prijevoznicima da se uključe u njegovu realizaciju.

Komentari