Hoćemo li dostići taj nivo?

FOTO Naši učenici 'prometnjaci' u Finskoj: 'Učenici tamo održavaju državne šume i imaju čak 1200 sati prakse'

Objavljeno: 29.03.2018. 09:17

Zadnja izmjena: 29.03.2018. 09:24

Nakon što smo vam predstavili mlade strojare iz Strojarske i prometne škole koji su u okviru Erasmus + projekta mobilnosti SIPS mobility po svoje praktično iskustvo otišli u inozemstvo, točnije u Italiju i Finsku, sada vam predstavljamo i mlade 'prometnjake' iz iste škole koji su također osjetili velike razlike između našeg i finskog obrazovnog sustava i sa sobom donijeli neka svoja iskustva. Saznajte što ih je sve iznenadilo u dalekoj i hladnoj Finskoj. 

Dominik Zidarić, Franjo Šantek, Matija Bosilj i Ivica Kukolj učenici su koji su boravili u finskom Tampereu, a praktičnu nastavu pohađali su u tamošnjem školskom centru Tredu čija škola posjeduje vlastiti autobus, kamione, radne strojeve, viličare, vlastito skladište te simulator vožnje i simulator upravljanja dizalicom i radnim strojevima, a učenicima je najzanimljiviji bio najveći i najstvarniji simulator koji se sastoji od dvije prostorije.

U prvoj prostoriji je upravljački sistem na kojem radi ovlaštena osoba te regulira uvjete i upravlja simulatorom, dok se u drugoj prostoriji nalazi kabina MAN kamiona koja ima komandne uređaje kao pravo vozilo. Osim toga, upravljali su i sa simulatorom dizalice na teretnim vozilima. 

Učenici održavaju državne šume 

Osim što su testirali simulatore, učenici su naučili voziti viličare, proces skladištenja robe uz prateću dokumentaciju, isprobali vožnju u pravim zimskim uvjetima i bili dio realnog prijevoznog procesa sa utovarom i istovarom tereta, a usto su usavršili engleski jezik i upoznali finsku kulturu te se vozili s različitim prijevoznim sredstvima. 

Zanimljivo je da učenici u Finskoj održavaju državne šume i prevoze trupce iz šume do škole te do krajnjih odredišta, a s obzirom na uvjete, takva je vožnja vrlo kompleksna i vozač mora biti izuzetno oprezan te imati odgovarajuću zimsku opremu, a iznenađujuća je činjenica da je najveća dopuštena masa u Finskoj 76 tona za razliku od Hrvatske gdje je to 40 tona. Također, u Finskoj su dozvoljene gume s čavlima koje zbog zimskih uvjeta ima većina vozila jer je snijeg na cestama vrlo slabo očišćen. 

Čak 1200 sati praktične nastave i odvojenost od roditelja od 14. godine

Što se tiče razlika između našeg i finskog obrazovnog modela, učenici u Finskoj imaju višestruko više sati praktične nastave od naših učenika i po tome se bitno razlikuje finski obrazovni sustav od hrvatskoga, a praktičnu nastavu obavljaju u suvremeno opremljenim školskim radionicama, ali i u poduzećima. Za usporedbu, naši učenici imaju ukupno od 96 do maksimalno 224 sati praktične nastave, ovisno o zanimanju, dok njihovi kolege u Finskoj imaju ukupno imaju oko 1200 sati. 

Također, finski učenici u školskoj kantini imaju kuhanu hranu po nižim cijenama i odmor za jelo koji traje 45 minuta, s početkom u 11.3 sati, a većina učenika živi u blizini kampusa ili u samom kampusu i odvojeni su od roditelja od 14. godine života te su puno samostalniji nego naši učenici. 

Komentari