Proslava Dana Općine Bednja uz otvaranje vodovoda i svečanu sjednicu

Objavljeno: 10.05.2014. 08:57

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Foto: Sandra Županić

U četvrtak, 8. svibnja, nizom programa počela je proslava Dana Općine Bednja i spomendana sv. Izidora (Židorova).

Tog su dana položeni vijenci na spomen obilježja poginulim braniteljima Domovinskog rata. A u pogon je puštena i nova vodoopskrbna mreža u Benkovcu, vrijedna 900 000 kuna, kojom će oko 80 domaćinstava s 300-njak stanovnika dobiti zdravstveno ispravnu vodu.

Nakon toga u prostorijama Osnovne škole Franje Serta održala se svečana sjednica Općinskoga vijeća kojoj su prisustvovali brojni gosti - potpredsjednik Sabora Milorad Batinić, župan Varaždinske županije Predrag Štromar, saborski zastupnici Sunčana Glavak i Marijan Škvarić, počasni stanovnik Bednje Ivan Jarnjak, Anđelko Stričak u ime županijske skupštine i načelnik slovenske općine Videm.

Na početku sjednice sve prisutne je pozdravio predsjednik Vijeća Općine Bednja Ivan Brezni koji goste upoznao s problemima na općinskom području, među kojima je najveći depopulacija stanovništva. Dodao je da je vijeće održalo u ovom sazivu devet sjednica i jednoglasno donijelo proračun, te poručio da vjeruje kako je budućnost Bednje svijetla.

Općinski načelnik Mirko Bistrović nabrojio je brojne projekte koji se trenutno provode u Bednji; od gradnje vodovoda, početka sanacije nekih klizišta, obnove fasada, sufinanciranja prijevoza učenika i drugo.

- Hvala Varaždinskoj županiji na odličnoj suradnji. Imamo spremne projekte u vrijednosti oko 70 milijuna kuna među kojima su najvažniji gradnja vrtića i kulturnog centra, koje planiramo kandidirati i prema EU fondovima. Apelirama na saborske zastupnike da zaživi Zakona o regionalnom razvoju koji bi puno pomogao malim općinama poput Bednje - istaknuo je Bistrović.

Veliku promjenu u napretku Bednje u svojim su govorima istaknuli župan Štromar, Sunčana Glavak i Batinić koji su dodali da će na lokalnoj i državnoj razini nastaviti pomagati njezin razvoj. Jarnjak pak je dodao da je najvažnije zaustaviti depopulaciju.

Svečana sjenica bila je prigoda i za dodjelu općinskih priznanja koja je dodijelio zamjenik načelnika Mladen Poljak.

Nagradu za životno djelo dobila je doktorica Marija Kolačko. Plakete su ove godine pripale Josipu Pocečkom, Dvoru Trakošćan, dr. Nikoli Grozdanovskom i Izidoru Češnjaju. Zahvalnice su primili Valent Kuzminski, Gabrijel Jagarinec i Barica Strmečki.

Za atmosferu na svečanosti pobrinuli su se limena glazba DVD-a Bednja, KUD Josip Genc i mali recitatori OŠ Franje Serta.  

Proslava se nastavlja i tijekom vikenda pa će u subotu 20 sati u Područnoj školi u Vrbnu zabavni program za građane prirediti KUD Pušlek iz Lepoglave i domaći KUD Josipa Jedvaja.
 
U nedjelju, 11. svibnja, program počinje već u jutarnjim satima, kada će na Trgu sv. Marije zasvirati Limena glazba DVD-a Bednje. U 11 sati počinje misa u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u povodu proslave Židorova, a nakon toga slijedi tradicionalno pučko židorovsko veselje.

Više o proslavi pročitajte u Tjedniku eVaraždin koji izlazi 16. svibnja.

Komentari