PU varaždinska u preventivnoj akciji protiv nasilja na internetu

Objavljeno: 23.03.2014. 12:54

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Foto: Andrej Švoger

Problem vršnjačkog nasilja sve je veći. Nažalost, djeca i mladi sve više svoje probleme i frustracije rješavaju nasilnim i agresivnim ponašanjem prema svojim vršnjacima.

Kao spužve upijaju sadržaje koje im nude novi mediji, bez selektiranja informacija, a na taj način njima manipuliraju sve agresivnije reklamne kampanje.

Problem vršnjačkog nasilja, ali i nasilja uopće, proizlazi iz samog društva, nemogućnosti suočavanja s rješavanjem ovog kompleksnog problema. Ipak, mnoga istraživanja pokazala su kako se preventivnim djelovanjem može utjecati na smanjenje nasilja.

"Živim život bez nasilja" preventivni je nacionalni projekt pod pokroviteljstvom Ministarstva unutarnjih poslova iMinistarstva znanosti obrazovanja i sporta, a provodi ga i Policijska uprava varaždinska.

Sam preventivni projekt usmjeren je na sprečavanje nasilja prema ženama, nasilja u obitelji te nasilja među mladima pri čemu je naglasak na prevenciji svih oblika nasilja i izgradnji kulture nenasilja, primarno kod mlade populacije kroz tri komponente.

– Ove godine PU varaždinska zajedno s Mirjanom Vincek-Škvorc, županijskom koordinatoricom za osnovne škole za provođenje školskih programa prevencije nasilja, organizira dvije komponente projekta koje će se održati u srijedu, 26. ožujka.

U IV. i VI. Osnovnoj školi s učenicima sedmih razreda održat će se interaktivna radionica kroz koju će učenici biti upoznati s problemima nasilja, kazneno-pravnoj zaštiti nasilja, njegovog sprečavanja i prijavljivanjima.

Bit će održan i "Zvonkov kviz", čime se edukativno želi učenike senzibilizirati na nenasilje, toleranciju i nediskriminaciju – rekla je Tatjana Novak, policijska službenica za nadzor i planiranje – prevencija.

Taj dan će se održati i druga komponenta projekta, a radi se o kazališnoj predstavi „Nasilje, za nasilje nema opravdanja“ u režiji glumca Zijaha Sokolovića.

– Predstava je osmišljena u suradnji s nevladinom udrugom Riječi/Prave/Predstave. Kroz komunikaciju, sigurnost, maštu i istovremeno edukaciju, djeca će biti upoznata s temama i događajima iz njihovog stvarnog života – najavila je Tatjana Novak.

Treća faza projekta "Živim život bez nasilja" održavat će se tijekom travnja kroz interaktivne parlaonice za učenike sedmih razreda IV. i VI. Osnovne škole.

– Ideja ovog projekta, ali i našeg djelovanja jest da djecu naučimo što je nasilje, kako ga prevladati, kako ga izbjeći, kako razvijati toleranciju prema drugima, kako poštovati druge, ali i naučiti ih da nasilje ni u kom slučaju nema opravdanja – zaključila je Tatjana Novak.

 Cyberbullying - nasilje preko interneta

Policijska uprava varaždinska započela je tijekom veljače ove godine preventivnu aktivnost usmjerenu na jedan oblik od oblika vršnjačkog nasilja, a to je cyberbullying – nasilje preko interneta.

– Interaktivnim radionicama započeli smo proces prevencije u petim razredima osnovnih škola Grada Varaždina, koje se još uvijek redovito održavaju i za učenike i za njihove roditelje. Prvenstveno želimo zaštititi djecu, a roditelje upoznati s kazneno-pravnom zaštitom i mogućim opasnostima virtualnog svijeta. Kroz ovaj program očekujemo da se podigne svijest o postojanju i prepoznavanju problema, odnosno rizičnih situacija, sve s ciljem da se izbjegnu neželjene posljedice te da se eventualne žrtve potakne na prijavljivanje kaznenih djela – objasnila je Tatjana Novak.

Komentari