Pusić: Podrška ulasku u EU je stabilna, ali nije još gotovo!

Objavljeno: 20.01.2012. 10:42

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Foto: Željko Hajdinjak / CROPIX

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Vesna Pusić prisustvovala je sjednici Županijske skupštine Varaždinske županije kako bi vijećnike i varaždinsku javnost upoznala sa pripremama za nedjeljni referednum o ulasku Hrvatske u EU i važnosti trenutka u kojem se nalazi Hrvatska.

Inoministrica Vesna Pusić istaknula je da se Hrvatska nalazi na prekretnici, sličnoj onoj u kojoj smo se nalazili prije 22 godine kad smo odlučili da želimo biti samostalni.

- Referendum o ulasku Hrvatske u Europsku uniju je ključni trenutak za nas, u mnogo čemu sličan trenutku u kojem smo odlučivali o samostalnosti države. Mnogi će reći da je da je već sve dogovoreno, da je već sve riješeno i odlučeno i da nije važno u nedjelju izaći na referendum. Ali to nije istina. Onako kako se odluči u nedjelju tako će biti, ništa još nije riješeno - poručila je ministrica Pusić vijećnicima u Skupštini Varaždinske županije pozvavši ih da i osobno pozovu svoje sugrađane da u nedjelju izađu na referendum.

- Istraživanje Crobarometra pokazuje da u ovom trenutku 60% građana podupire ulazak Hrvatske u Europsku uniju. Ako taj rezultat bude potvrđen na referednumu to će biti odlično jer su neke zemlje imale i manju podršku kad su ulazile u Europsku uniju pa je kasnije ta podrška porasla - poručila je Pusić podsjetivši, da naglasi važnost trenutka u kojem se Hrvatska nalazi, da je riječ o tek drugom referendumu u hrvatskoj povijesti te prvom političkom konsenzusu nakon rata.

- U nedjelju ne odlučujemo samo o zakonima koje smo donijeli u sklopu pregovora sa EU i koji su unaprijedili našu zemlju nego o hrvatskoj stabilnosti i određujemo okolnosti, pravila i okvir unutar kojeg ćemo živjeti. U našoj generaciji mi smo iskusili ono što su osnivači EU iskusili u II. Svjetskom ratu i što ih je potaknulo na osnivanje Europske unije. Za nas je ta stabilnost ključna i ona se može preračunati u opipljiv, materijalni pokazatelj. Ishod referenduma izravno odlučuje o našem kreditnom rejtingu, odnosno o tome koliko ćemo plaćati naše dugove, a druga stvar je pristup europskim fondovima. Varaždinska županija je vodeća u Hrvatskoj po izvlačenju novca iz tih fondova tako da vam je jasno o čemu pričam - poručila je Pusić.

Komentari