Radelić: Sprema se novi udar na džep građana

Piše: SDP

Objavljeno: 30.08.2011. 10:58

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:10

Foto: arhiva.evarazdin.hr

Šef varaždinskog SDP-a Vjeran Radelić poslao nam je priopćenje u kojem se osvrnuo na pogon za obradu otpada u Brezju.

Priopćenje šefa gradskog SDP-a Vjerana Radelića donosimo u cijelosti:

Kada profunkcionira pogon za obradu otpada u Brezju, računi za otpad domaćinstvima će se povećati 300 posto. To će biti još jedan veliki udar na kućne budžete u ovoj teškoj situaciji za građane, uz već najavljena poskupljenja struje i grijanja.  Što ćemo, međutim, platiti u povećanoj cijeni obrade otpada?

T7 grupi će Varkom (građani) za obradu plaćati 1 240 kuna po toni baliranog otpada. Zanimljivo je što se s tim otpadom događa kada se otvore bale. Probna  obrada bala bila je izvršena krajem 2007. godine  u Totovcu na zahtjev Piškornice d.o.o. Što je pokazala probna obrada? Iskoristivog otpada iz bala je bilo 50 posto, a ostalih 50 posto je otpad čija se vrijedna svojstva ne mogu iskoristiti. Od te analize prošle su četiri godine i stručnjaci nam odgovorno tvrde da je stanje tih bala sada takvo da se otpad iz njih može uglavnom samo odložiti i to po mnogo nižoj cijeni od ugovorene za mehaničko- biološku obradu. Znači, najmanje polovica otpada iz bala mora se negdje odložiti, jer se ne može iskoristiti. Hoćemo li T7 grupi plaćati 1240 kn-a po toni za obično odlaganje otpada iz sadašnjih bala? Ima li zato smisla pitanje: što duže stajanje bala to veći profit T7 grupi?

Nemojmo zaboraviti da novi otpad neprekidno pristiže i da će se istovremeno sa zbrinjavanjem postojećih bala vršiti i obrada novonastalog otpada po istoj ugovorenoj cijeni.

Samo baliranje građani već plaćaju 45 EUR-a po toni. Uz to, plaćaju još 20 EUR-a kao dodatak  za investiciju, što je 2010. godine prenamijenjeno u dodatak za zbrinjavanje. Dodatak za investiciju je do 2010. bio prihod Grada i dotad je iz tih sredstava prikupljeno sedam milijuna kuna. Na što je utrošen taj novac?

Hoće li se možda balirani otpad odvoziti u općinu Davor? Ta nam je solucija bliska jer je poduzeće Komunalac u vlasništvu općine Davor  u prosincu 2009. nudilo Varaždinu zbrinjavanje kompletnog varaždinskog otpada po cijeni od 500 kn po toni ( bez PDV-a). Takvu je odluku službeno donijelo vijeće općine Davor. Dotična odluka postoji u arhivima varaždinske gradske uprave. Kao što nam je poznato, još uvijek aktualno varaždinsko rukovodstvo na čelu s bivšim gradonačelnikom takvu ponudu nije niti razmatralo. Bale  su još uvijek ispred Varaždina. A ugovor s VIS-om (T7 grupa) bio je sklopljen zbog „žurnog“ zbrinjavanja otpada davne 2008. godine. Sam Zakon o otpadu omogućavao je mnogo jeftinije rješenje za Varaždin jer kaže: …otpad čija se vrijedna svojstva mogu iskoristiti ne mora se oporabiti kada su troškovi oporabe tog otpada nesrazmjerno veći od troškova njegovog odlaganja.

Zanimljivo je da se u Vratnom otpad zbrinjava po cijeni od 109 kuna po toni.

Stručnjaci nam tvrde: ukoliko balirani otpad bude prolazio proces mehaničko- biološke obrade u pogonu, s obzirom na kapacitet toga pogona, trebat će 6-7 godina da se zbrinu sve sada postojeće bale (osim ako se smeće iz njih neće jednostavno odložiti). Zar je to žurno zbrinjavanje? Građani su nestrpljivi i žele da se problem napokon riješi.

Očito je da će se više od 50 posto baliranog otpada negdje odložiti. Zašto to ne bi učinio Varkom s kompletnim baliranim otpadom? Varkom je sposoban i kompetentan to učiniti jer ima dozvolu za gospodarenje otpadom. I sigurni smo da to može napraviti po realnoj, što znači nižoj cijeni od one koja je ugovorena s T7 grupom.

Ili možda T7 grupa treba još dodatno zaraditi? O tome odlučite vi građani sami.

Vjeran Radelić

Predsjednik GO SDP Varaždinske županije

Komentari