Sljedeći mjesec u Varaždinu se otvara Socijalna samoposluga

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 10.11.2013. 08:55

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: ilustracija

Datum proizvodnje određene namirnice je dan kada će biti darovana, rok upotrebe je neograničen, a prijedlog serviranja je djeliti ljubav jer se tako umnaža i postaje sve veća.

U prosincu ove godine Varaždin dobiva svoju Socijalnu samoposlugu. Projekt je to koji će zasigurno razveseliti one kojima je to najpotrebnije, jer oni će bez ikakve novčane naknade u Socijalnoj samoposluzi moći doći do osnovnih životnih namirnica.

Projekt su pokrenuli Franjevački svjetovni red (FSR) i Franjevačka mladež (FRAMA). Grad Varaždin darovao je veliki prostor u Ulici Josipa Kozarca 26, a Županijski ured i Varaždinska biskupija pripomažu u opremanju prostora s policama.

Osnovne i srednje škole projektu su se priključile akcijom "1 učenik 1 proizvod", a u nedjelju 17. studenoga, u svim varaždinskim župama, prije i nakon mise prikupljat će se trajne namirnice i higijenske potrepštine.

- Oni koji mogu darovati poneku kunu također će dobro doći, poglavito za režijske potrebe prostora - kažu u Franjevačkom svjetovnom redu. A nakon ovih akcija, namirnice će se redovito prikupljati subotom u trgovačkim centrima, gdje će kupci pri izlasku moći ubaciti određeni proizvod u košaru koja će u tu svrhu biti postavljena.

Volonteri se okupljaju već sada, a dobrom voljom anonimnih donatora, police Socijalne samoposluge također se pune. Svi oni koji će u buduće htjeti volontirati, darivati trajnu hranu ili higijenske potrepštine, moći će to učiniti nakon otvorenja.

S druge strane, oni kojima je pomoć potrebna, moći će se javiti u Socijalnu poslugu, gdje će biti svakako dobrodošli i u određenim vremenskim intervalima darovani, ali njihov socijalni status biti će provjeren u suradnji s Centrom za socijalnu skrb i ostalim izvorima.

- Budući da se pravi siromasi često srame svojeg stanja, tada svatko od nas iste može uputiti u Socijalnu samoposlugu - poručuju iz Franjevačkog svjetovnog reda.

(Kontakt: [email protected]; moguće donacije na IBAN: HR67 2340 0091 1106 0935 0, Privredna banka Zagreb d.d.)

Komentari