tvrtke i radna mjesta ostaju

SLOBODNA ZONA VARAŽDIN Vlada odobrila odluku o ukidanju koncesije za njeno osnivanje

Objavljeno: 03.01.2017. 09:03

Foto: Arhiva

Vlada Republike Hrvatske je na svojoj posljednjoj sjednici u prošloj godini odobrila odluku o ukidanju koncesije za osnivanje Slobodne zone Varaždin, stoji u priopćenju Slobodne zone Varaždin.

Tvrtke s područja SZ Varaždin već su ranije izrazile želju za izlaskom iz režima Slobodne zone, jer su s posljednjim danom prošle godine istekle i benificije poslovanja u Slobodnim zonama. No, unatoč ukidanju koncesije, tvrtke i radna mjesta i dalje ostaju u Trnovcu, te ukidanje koncesije ne znači i ukidanje radnih mjesta, stoji u priopćenju.

Korisnici u Slobodnoj zoni Varaždin  ističu kako su nakon ulaska Hrvatske u EU promijenjeni uvjeti poslovanja i tvrtke u slobodnim zonama više nemaju ekonomskih razloga poslovati u režimu slobodne zone zbog smanjenja povlastica. Jedna od tih povlastica koja je istekla ovih dana je pravo korištenja gornje granice dopuštenog oslobođenja poreza na dobit.

– Svi korisnici i osnivači Slobodne zone Varaždin suglasni su s izlaskom iz režima slobodne zone s danom 31. prosincem 2016. godine. Odluka o prestanku koncesije za osnivanje Slobodne zone Varaždin predložena je u cilju unapređenja poslovne okoline za korisnike slobodne zone. Još jednom ističem da su se korisnici slobodne zone u podnesenom Zahtjevu izjasnili kako su im uvjeti poslovanja izvan režima slobodne zone prihvatljiviji od uvjeta poslovanja u režimu slobodne zone, nakon 1. srpnja 2013. godine – rekao je direktor Slobodne zone Varaždin, Enriko Parlaj.

– Budući da se prednosti poslovanja u režimu slobodne zone uglavnom očituju u poslovanju s trećim zemljama, administrativne obveze korisnika slobodne zone nakon 1. srpnja 2013. godine uvelike premašuju korist poslovanja u režimu slobodne zone. Također, budući da su korisnici slobodne zone ujedno i vlasnici nekretnina, jedino zadovoljavajuće rješenje je ukidanje koncesije za osnivanje slobodne zone – dodatno je pojasnio Parlaj.

 

 

 

Komentari