upoznavanje mjesta...

„Stope svetog Martina“: gradonačelnica Ratković ugostila sudionike stručnog izleta

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 26.03.2018. 09:52

Zadnja izmjena: 26.03.2018. 09:52

Varaždinske Toplice ugostile su u petak, 23. ožujka sudionike stručnog izleta pod nazivom „Stopama sv. Martina: od Martin brega do Sv. Martina na Muri“. Izlet je organiziralo Pučko otvoreno učilište u Zagrebu u sklopu svojega programa „Sveučilište za treću životnu dob“ u suradnji s Kulturnim centrom sv. Martin Hrvatska.

– Sudionici stručnog izleta htjeli su upoznati sva mjesta u ovom dijelu Hrvatske, u kojima je postavljena „Stopa sv. Martina“, umjetnička skulptura, rad francuskog kipara Michela Audiarda, koja na simboličan način predstavlja mjesta u kojima se štuje ovaj svetac. „Stopa sv. Martina“ u Varaždinskim Toplicama nalazi se od studenog 2016. godine. Stoga nam je bila velika čast primiti goste iz Zagreba – rekla je gradonačelnica Dragica Ratković, koja je 40-ak izletnika upoznala s bogatom poviješću Varaždinskih Toplica.

Gosti su imali priliku i saznati najvažnije stvari vezane uz župnu crkvu sv. Martina biskupa, koje im je prenio župnik Stjepan Mostečak.

– U ime Udruge žena „Naši cajti“ predali smo i prigodni suvenir „Stopu svetog Martina“ kao trajno sjećanje na njihov posjet Varaždinskim Toplicama. Puno njih je već ranije bilo u našemu gradu, ali su priznali da Varaždinske Toplice nikada nisu upoznali na način na koji smo im mi to omogućili – zaključila je gradonačelnica Ratković.

Inače, u Hrvatskoj su 44 crkve posvećene sv. Martinu, a Kulturni centar sveti Martin Hrvatska u suradnji s jedinicama lokalne samouprave, župama te Institutom za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba, od 2007. godine do danas postavio je 17 „Stopa svetog Martina“, kojom se ističe važnost lokaliteta u kulturološkom kontekstu Hrvatske i Europe.

Na području Varaždinske biskupije „Stope svetog Martina“ je osim u Varaždinskim Toplicama još postavljena u Svetom Martinu na Muri, Martijancu, Donjoj Voći i Virju.

Komentari